2024.04.20, Szombat

Szétosztásra került a 300 kilós vekni

kormanyhivatal.hu

2016.08.22. 19:32

A háromszáz kilós jókora veknit Máté György atya áldotta meg és Szolnok polgármestere szegte meg Diószegi László, sepsiszentgyörgyi pékmester – a dagasztás és sütés irányítója – segítségével. Jövőre már ötszáz kilós kenyér megsütése a cél.

Hirdetés

A megyeszékhely augusztus 20-i ünnepségén elsőként a város polgármestere köszöntötte a szolnokiakat. Szalay Ferenc fölidézte, hogy István királynak a megmaradás volt a vezérlő elve, hiszen ha nem a pápa koronáját fogadja el, akkor a keresztény Európa közepén kevés esély maradt volna a nép túlélésére. Megmaradt a magyar nép, ami századok alatt az állam ereje révén nemzetté erősödött és a mai napig itt él a Kárpát-medencében, miközben más, hatalmasabbaknak már csak legendáját mesélik tovább.

Dr. Kállai Mária kormánymegbízott elmondta, Szent István, amikor úgy döntött, hogy csatlakozik a keresztény Európához, ezzel felvállalta, hogy hazánk évszázadokon keresztül ennek a világnak az egyik őre legyen és megállítsa a hódítókat.

Országunknak ma ismét hasonló szerepet kell betöltenie, az Unió balkáni kapujaként utat kell állnia a modernkori népvándorlásnak. Ma tehát ismét rajtunk, az összefogásunkon és kitartásunkon múlik,  hogy  meg tudjuk-e menteni az országot és ezzel együtt Európát attól veszélytől, amely ma fenyegeti.

 

A történelem viharai szétszakították azt a köteléket, amely évszázadok alatt összekötött minket, magyarokat. Szívünkben azonban érezzük, hogy összetartozunk. Ezt az érzést tovább erősíti ez a nagyszerű kezdeményezés. Immár hatodik alkalommal sütöttük meg a szolnoki Művésztelep kemencéjében a Kárpát-medence kenyerét. Ez a szívhez szóló program már nemcsak a szolnoki, hanem több határon túli város augusztus 20-i ünnepségének szerves része lett, amely lélekben is megerősít minket.

 

Ez a mai nap és ez a kezdeményezés is alkalmat ad arra, hogy mi magyarok itt a Kárpát-medencében jelképesen megfogjuk egymás kezét. Ennek az összefogásnak az eredménye, hogy minden idők legnagyobb 300 kg-os kenyere készült el Szolnokon - mondta a kormánymegbízott.