2024.04.20, Szombat

Hungarikumokat népszerűsítik iskolásokkal

jnszm.hu

2016.10.26. 19:50

Kutassuk Közös Kincseinket! címmel hirdet vetélkedőt a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat a megye általános- és középiskolás diákjai számára. A verseny indításával kapcsolatban tartott ma sajtótájékoztatót a Megyeházán Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke, Szabó Róza, az Oktatási Hivatal Szolnoki Pedagógiai Oktatási Központjának főosztályvezetője és Rózsa Lajos, a Megyei Értéktár Bizottság elnöke. 

Hirdetés

 

Ahogy azt Kovács Sándor elmondta, a megyei önkormányzat 3 millió Ft támogatást nyert a Földművelésügyi Minisztérium Hungarikum Főosztálya által kiírt HUNG-2016 pályázaton.

A több éves múltra visszatekintő, a hungarikumok és megyei értéktárak működését népszerűsítő pályázat fókuszában idén az ifjúság, együttműködés, és a határon túli értékek állnak.


A JNSZ Megyei Önkormányzat az Oktatási Hivatal Szolnoki Pedagógiai Oktatási Központja közreműködésével egy megyei vetélkedő keretében kívánja megismertetni a fiatalokat a magyar kultúra értékeivel, ezáltal erősítve identitástudatukat, hagyományőrzéshez való viszonyukat. A kétfordulós vetélkedő során a nevező csapatok a nemzeti értékgyűjtés rendszeréről, az értéktárak szintjeiről és működésükről, valamint a nemzeti értékekről és hungarikumokról mérik össze tudásukat.


A verseny első fordulója november 29-én lesz. A tesztlapok kitöltésére a megye valamennyi oktatási intézményében azonos időpontban kerül sor. A 2017. február 8-án a Megyeházán rendezendő fordulóba minden járásból a legtöbb pontot elért általános- és középiskolai csapat jut be.

 

Az első három helyezett csapat nyereménye oklevél, ajándékcsomag és nagy értékű vásárlási utalvány. Az iskolák részvételét azzal is segíteni kívánja a megyei önkormányzat, hogy a döntőbe jutott csapatok utazási költségeit megtéríti.

Rózsa Lajos, a Megyei Értéktár Bizottság aktuális tevékenységével kapcsolatban elmondta, hogy 2016. október közepén további elemmel bővült a megyei értéktár az alábbiak szerint:
• Magyar Szablyavívás – és a Borsody-vívórendszer
• Tiszafüredi Bőrműves Alkotóház
• Jánoshidai Keresztelő Szent János születése templom
• Gulyásfőzés hagyománya
• Szolnoki Szigligeti Színház


A megyei értéktár így jelenleg már 62 elemet tartalmaz, melyek között természeti- és kulturális értékek, hagyományok és termékek egyaránt megtalálhatók.
Szabó Róza, az Oktatási Hivatal Szolnoki Pedagógiai Oktatási Központja főosztályvezetője elmondta, céljuknak és feladatuknak tekintik minden értékteremtő munka támogatását a megyében. Ilyen a most meghirdetésre kerülő hungarikum vetélkedő is. 263 iskolával ápolnak jó partneri kapcsolatot, melyek számára pedagógiai szolgáltatásokat nyújtanak és versenyeket szerveznek.

AktuálishungarikumMegyei Értéktár