2024.04.16, Kedd

Több megyei körzethez is hamarosan eljut a szupergyors internet

mti

2016.12.01. 09:38

Az Opticon Kft. a szolnoki járás kiépítésére 281 millió forint támogatást kapott, a Vidékháló Kft. a kunszentmártoni járásra 166 millió, a mezőtúri járásra több mint 89 millió és a törökszentmiklósi járásra 62 millió forintból fejleszthet.

Hirdetés

A beruházások eredményeként a vállalatok több mint 25 ezer olyan háztartásban teszik elérhetővé az internetet, ahol eddig még egyik szolgáltató sem volt jelen vezetékes internet-szolgáltatással, vagy nem biztosított legalább 30 Mbps sebességű elérhetőséget.

 

Mintegy 3 milliárd forint uniós támogatásból szupergyors internethálózatot fejleszt több magyarországi járásban az Opticon Kft. és a Vidékháló Kft.

A tájékoztatás szerint a projekthez az Opticon Kft. 3 járásra 766,9 millió forintnyi európai uniós forrást, a Vidékháló Kft. pedig 6 járásra  2,46 milliárd forint támogatást nyert el legalább másodpercenként 30 megabit (Mbps) sebességű hozzáférést biztosító, újgenerációs hálózatok fejlesztésére.

Az Opticon Kft. a kecskeméti járás kiépítésére 144 millió forintot, a szolnoki járásra 281 milliót, a siófoki járásra 341 millió forint támogatást kapott, emellett összesen több mint félmilliárd forint saját erőforrást használ fel az igényhelyek lefedésére.

A Vidékháló Kft. beruházásai keretében a fonyódi járási fejlesztésekre 828 millió forint támogatás jut, a kunszentmártoni járásra 166 millió, a szigetvári járásra 589 millió, a marcali járásra 722 millió, a mezőtúri járásra több mint 89 millió és a törökszentmiklósi járásra 62 millió, mindemellé pedig csaknem 400 milliárd forint saját erőforrást biztosít a cég.


A tájékoztatás szerint a fejlesztések révén tovább csökken a digitális szakadék az elmaradottabb és a fejlettebb területek között. Az újonnan bekötött háztartások is élhetnek majd a szélessávú internet kínálta előnyökkel, ezáltal javulhat az adott településen élők életminősége és a vállalkozások versenyképessége is.


Az összetett fejlesztési projekt tervezését, engedélyeztetését és teljes körű kivitelezését a Vidékháló Kft. 2018 augusztusáig, az Opticon Kft. 2018. augusztus közepéig zárja le.
A digitális hálózatok országos fejlesztésére kiírt pályázat keretében 42,4 milliárd forint támogatást osztanak szét.

Aktuálisinternetszupergyors internetOpticon Kft.Vidékháló Kft.