2024.03.29, Péntek

Akadémiává válna a szolnoki Sportiskola

iszolnok.hu

2017.06.02. 12:12

Fontos elhatározásra jutott a Szolnoki Sportcentrum, a Sportiskola fiú kosárlabda szakosztálya, hiszen a következő szezonban teljesíteni kívánják a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének akadémiai auditját.

Hirdetés

 

Ennek megfelelően első lépésként a 2017/2018-as szezonban immár az U18-as korosztályban is indít csapatot a Sportiskola. A Sportiskola valamennyi korosztályban kiemelt figyelmet fordít az egyéni képzésre mentális, fizikai és technikai területen egyaránt. Emellett nagyon fontos a nemzetközi megmérettetés, így az előttünk álló bajnoki évadban négy sportiskolás csapat is elindul a rangos EYBL-sorozatban.

A cél egy országszerte egyedülálló akadémia kialakítása. Ebben Európában az egyik legkiválóbb partnert találta meg a Szolnoki Sportiskola az Stellazzurra Roma Akadémia személyében. Az olasz sportiskola kiemelkedik a nemzetközi mezőnyben, a hazai kosárlabdabarátok rendszeresen láthatják munkájuk eredményét az év eleji székesfehérvári Szent István Kupákon, ahol rendszeres résztvevők, legutóbb a Real Madrid ellen csak nagyon szoros mérkőzésen kaptak ki a döntőben. Olyan játékosok kerültek ki a római akadémiáról, mint az NBA-ben is megfordult Andrea Bargnani.

A szolnokiak szerződést is kötöttek a rómaiakkal, melynek értelmében a gyerekek és az edzők képzésében, a szakmai programok kidolgozásában, valamint a kiemelt tehetségek egyedi képzésében kapnak nagy segítséget a Stellazzurrától. Rendszeresen jönnek a jövőben a római akadémia szakemberei Szolnokra, ahol személyesen is segítenek pontosítani a munkát.

 

Rózsa József (Szolnoki Sportcentrum Nonprofit igazgató):

A Szolnoki Sportiskola örömmel vállalta, hogy harcba száll az akadémiai minősítésért a kosárlabda szakosztályával. A fiú szakágunk érdemes is erre a munkára, hiszen évek óta az ország egyik legjobbjai, ha az eredményességet tekintjük. Az új rendszerben több korosztályunk lesz, ősztől U18-as csapatot is indítunk. Olasz partnereinktől egyértelműen azt várjuk, hogy a minőségi munkában legyenek a segítségünkre, erre ígéretet is kaptunk. Négy csapatunk indult majd el a EYBL-sorozatában, az U14-es, az U15-ös, az U16-os, valamint az U18-as. Pór Péter személyében az egyik legeredményesebb aktív magyar edző szegődött az utánpótlás szolgálatába, nem titkoljuk, hogy ahogyan a sportiskola minden szakágában, úgy a majdani akadémia esetében is a legjobbak közé igyekszünk. Köszönet mindenkinek, aki segítette terveinket, bízom benne, hogy a szolnoki kosárlabda a Szolnoki Olaj KK-val az élen minden korosztályban a legjobb versenyzőket tudhatja majd maga mögött, ami igazodik a hagyományainkhoz, s nagyban szolgálja a magyar kosárlabda érdekeit.

 

Pór Péter: (Szolnoki Sportiskola, kosárlabda szakmai igazgató)

A szolnoki kosárlabda utánpótlásképzése új útra lép, s ezen az úton olyan szakmai segítséget találtunk a Stellazzurra Roma Akadémia személyében, mely garancia arra, hogy egyedülálló lesz a leendő akadémiánk az egész országban. Ehhez természetesen az a képzett és eredményes edzői garnitúra is a rendelkezésünkre áll, melynek köszönhetően az ország egyik legeredményesebb utánpótlásnevelő műhelye évek óta a Szolnoki Sportiskola. Legjobbjainknak folyamatos nemzetközi szereplési lehetőséget biztosítunk a EYBL-sorozatban. A rómaiakkal közös projektünk egy Stella Tehetségcsoportban csúcsosodik ki, itt az akadémiánk valóban legkiemelkedőbb játékosai speciális képzést kapnak, külön étkezési, erősítési programokat állítunk össze az olaszokkal. A célunk nem a csapataink eredményessége, hanem az, hogy taktikailag, fizikailag, technikailag az első osztályú és a nemzetközi szereplése is alkalmas kosárlabdázókat képezzünk.

 

Tasnádi Zoltán (Szolnoki Sportiskola, kosárlabda szakosztály vezetője):

A Sportiskolában szisztematikus munkát végzünk edző kollégáimmal immár hosszú évek óta. Fontosnak tartom, hogy nem eredményeket hajszolunk, hanem csapatot építünk és gyerekeket képzünk, ennek ellenére rendkívül örömteli, hogy az U16-os korosztállyal bezárólag a második legeredményesebb képzőműhely vagyunk Magyarországon, korosztályos válogatottakat adunk évek óta. Határozottan az akadémiai minősítés a célunk, s nem egy akarunk lenni az ország sok akadémiája közül, hanem egyedülálló képzést akarunk kialakítani, mely garantálja a fiatalok fejlődését. Ehhez szakembereink, a külföldi kapcsolataink adottak, gyerekeink egészségére pedig a MÁV Kórház legkiválóbb orvosai, szakemberei vigyáznak. A Stellazzurrához évente több alkalommal kivisszük több játékosunkat, valamint edzőnket, hogy személyesen is tapasztalják, miről is szól a legmagasabb szintű munka.

 

Germano D’Arcangeli (vezetőedző és a Stellazzurra Kosárlabda Akadémia tulajdonosa)

A Szolnoki Sportiskolával való kapcsolatunk újabb fontos mérföldkőhöz ért, és a jövőben a két fél közötti folyamatos tapasztalatcsere biztosítja a játékosok képzése terén az előrelépést.  Az együttműködésünket tovább erősíti számos technológiai újítás, a játékosokról rendelkezésre álló adatbázisok és az egyedülálló edzési módszereink.   Ilyen például a Horus Sport, mely a legjobb sportolók magas szintű képzési módszereinek kifejlesztésére specializálódott.

Magyarország, és különösen Szolnok városa, ideális környezetet biztosít egy ilyen projekt megvalósításához, és maga a magyar kosárlabda is a fejlődés útján jár, jóllehet még nem érte el teljes potenciálját.  Biztosra veszem, hogy az előttünk álló években még több javulást fogunk látni.


Giacomo Rossi (a Stellazzurra Kosárlabda Akadémia kosárlabda szakmai igazgatója):

Számos alkalommal jártam már Magyarországon, látogatásaim során megismertem a szolnoki vezetőket és edzőket. Elkötelezettek vagyunk, hogy velük együtt tovább bővítsük kapcsolatainkat az akadémiai rendszer keretein belül.   Ezt az együttműködést erősíti a tudat, hogy munkánkat javítandó számíthatunk a másik fél őszinte visszajelzéseire is. Remélhetőleg a közös munka még sok évig fog tartani és a megfelelő döntések meghozatalával a Stellazzura és a Szolnoki Sportiskola egyaránt előre fog lépni az európai kosárlabdában.

AktuálisSzolnokkosárlabdaSzolnoki Sportcentrum