2024.04.26, Péntek
Író-olvasó találkozók, könyvbemutatók, kiállítások lesznek Szolnokon a Könyvhéten
Szabó István facebook

Író-olvasó találkozók, könyvbemutatók, kiállítások lesznek Szolnokon a Könyvhéten

mti

2017.06.07. 07:53

Író-olvasó találkozók, könyvbemutatók, kiállítások, bábelőadás, családi programok várják a közönséget a 88. Ünnepi Könyvhét és 16. Gyermekkönyvnapok alkalmából Szolnokon június 8. és 16. között.

Hirdetés

Szolnok alpolgármestere az eseményről szóló keddi sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, a könyvhét kiemelkedő jelentőségű a magyar kulturális életben. Szabó István megemlékezett az életének 85. évében hétfőn elhunyt Jókai Anna Kossuth Nagydíjas és Kossuth-díjas íróról, a nemzet művészéről.

 

Horváth László, a szolnoki Damjanich János Múzeum igazgatója arról beszélt, hogy a könyvhét idején - hétfő kivételével - a múzeum összes kiállítása ingyenesen lesz megtekinthető. Csütörtökön nyílik Az 500 éves protestantizmus Jász-Nagykun-Szolnok megyében című kiállítás a Szolnoki Galériában, pénteken rendhagyó könyvvásár és a Damjanich János Múzeum új kiadványainak bemutatója kezdődik a múzeum épületében. Megismerkedhetnek az érdeklődők például a Madaras László-Bagi Gábor szerzőpáros Szolnok középkori időszakát felelevenítő hiánypótló tanulmánykötetével is.

Csütörtökön mutatják be a Jász-Nagykun-Szolnok megye értékeit megjelenítő, az ott élő gyerekek történetei alapján készült Tiszai mesevirágok című mesekönyvet a szolnoki Kossuth téren - mondta Munkácsyné Danyi Zsuzsanna mesemondó. A könyv a Verseghy Ferenc Könyvtár és számos intézmény összefogásával, az önkormányzat támogatásával készült, és a Szolnoki Művésztelep és Kert Csoport művészei illusztrálták. A kiadványhoz mellékelt lemezen gyerekek és Munkácsyné Danyi Zsuzsanna által mondott mesék hallhatók.


Verebes György, a Szolnoki Művésztelep művészeti vezetője elmondta: több technikával készült, változatos képzőművészeti anyag látható a könyvben, és kamarakiállítás keretében szeretnék majd bemutatni eredetiben a könyvben szereplő műveket.

Cazkóné Gacov Katalin, a szolnoki Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézmény, Művészeti Szalon igazgatója a sajtótájékoztatón közölte, hogy az ünnepi könyvhét idején könyvgyűjtést szervez a Verseghy-könyvtár a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Gyermekvédelmi Központ számára. Már kiolvasott, de még jó állapotú gyermekkönyveket várnak. A cél, hogy minden gyermekhez eljussanak a mesék - mondta, hozzátéve: a felajánlók kedvezménykuponokat kapnak.

Könyvbemutatókkal várják az érdeklődőket a Kossuth téren és a szolnoki könyvtárakban a könyvhét idején. Ezek mellett könyvhét minden napjára jut egy-egy író-olvasó találkozó is. Mások mellett Böszörményi Gyula íróval, Tóth Kata írónővel, Halmos Mónikával, az ehető virágok szakértőjével, Finy Petra író-költővel lehet találkozni.

Pénteken és szombaton is a családoké lesz a főszerep, kézműves foglalkozásokkal, festéssel, bábelőadással, fajátékokkal várják a gyerekeket.

A könyvhét idején ingyenesen lehet beiratkozni a Verseghy Ferenc Könyvtárba.

AktuálisSzolnokDamjanich János MúzeumSzolnoki Művésztelep88. Ünnepi Könyvhét16. Gyermekkönyvnapok