2024.03.29, Péntek

Már az idei esztendőben elkezdődik a szolnoki citromsavgyár építése

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat

2017.06.16. 13:39

Hazánk első zöldmezős kínai beruházásának megkezdésének bejelentése mellett a tartományi delegációvezető és Jász-Nagykun-Szolnok megye képviseletében Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke testvérmegyei megállapodást írt alá.

Hirdetés

 

Az információ a cég központjának otthont adó Anhui tartomány első titkárának, Li Jinbinnek a látogatására szervezett ünnepségen hangzott el.


Az ünnepségen Szalay Ferenc külön kitért arra, hogy a kezdetektől élen járt a város a kínai-magyar kapcsolatok erősítésében. Mint mondta: sokat tanulhatunk egymástól, s a citromsavgyár építésével nem csupán hazánkban, hanem Európában is példát tudunk mutatni a kínai fejlesztések tekintetében.
A leghosszabb út is az első lépéssel kezdődik. Ezt mi már korábban megtettük, így szilárd alapokra építkezünk a két térség kapcsolatában – mondta Kovács Sándor.

 
A 70 milliós Anhui tartomány Közép-Kína meghatározó területe – mondta Li Jinbin tartományi főtitkár, aki hangsúlyozta a gazdasági együttműködés stratégiai fontosságát. Az együttműködés a két fél között több területen is elképzelhető, ezek közül is kiemelkedik a turizmus és mezőgazdasági gépgyártás.

Csutora Zsolt, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Keleti nyitásért felelős helyettes államtitkára miután gratulált az egyezmény aláírásához, kiemelte: hazánk jelenleg Európa legversenyképesebb befektetési környezete. Az elmúlt években a kormány megreformálta az adórendszert, a 9%-ra mérsékelt társasági adó az egyik legalacsonyabb az unióban, valamint csökkentek a vállalatok terhei. A helyettes államtitkár elmondta: Magyarországra érkezik a legtöbb kínai befektető Közép-Kelet Európában, a távol-keleti ország hazánk 10. legnagyobb kereskedelmi partnere. Kínába irányuló exportunk 2016-ban minden eddigi rekordot megdöntve 2,25 mrd dollár volt, mely 25%-os növekedés az előző évihez képest. 


Li Rongjie a szolnoki építkezésről szóló előadásában elmondta, hogy a finanszírozási tárgyalások a végéhez közelednek, ami azt jelenti, hogy idén a második félévben elkezdhetik az építkezést. Mindezt megerősítette Simon Katalin, a Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgató-helyettese is.


 

Galéria

AktuálisSzolnokJász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzatcitromsavgyár