2024.04.17, Szerda

Tovább bővül a megyei kormányhivatal energiatakarékos épületeinek száma

Jász-Nagykun-Szolnok Kormányhivatal

2017.06.23. 07:23

A megyei kormányhivatal 1,2 milliárd forintos támogatásból a megye 5 településének 10 helyszínén végezhet el energiahatékonysági fejlesztést. Az első két épület korszerűsítése befejeződött, melyeket ünnepség keretében adtak át.

Hirdetés

A területi közigazgatás átalakítása során célként fogalmazódott meg a kormányhivatalok takarékos és hatékony működésének megteremtése. Az elmúlt években pályázati segítséggel 617 millió Ft támogatás révén hat épület energiahatékonysági fejlesztése fejeződött be. Ebben az új európai uniós ciklusban újabb források állnak rendelkezésre. 

 

A Kormányhivatali projektben szereplő 10 ingatlan esetében, - a négy szolnoki, két törökszentmiklósi, két jászberényi, valamint egy kunszentmártoni és egy tiszafüredi épületen - teljes homlokzati és tetőtér hőszigetelést, homlokzati nyílászárócserét, fűtéskorszerűsítést és elektromos korszerűsítést végeznek el, valamint az épületekre majd nyolcszáz napelemet szerelnek föl a szakemberek. A beruházások hozzájárulnak a jelentősebb közhasználatú épületek energiatakarékosságához, az energiafelhasználás racionalizálásához, a megújuló energiafelhasználás fokozásához, amely nagymértékben csökkenti a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal energiaköltségét.

 

A projekt első fejezete zárult le, hiszen két szolnoki épület korszerűsítése fejeződött be – mondta dr. Berkó Attila főigazgató. Itt az Ostor úton az Élelmiszerlánc-biztonsági és  Földhivatali Főosztályának Földhivatali Osztályának,  valamint a Dózsa György úton a Szolnok Járási Hivatal, Agrárügyi Főosztály, Vetőmag- és Szaporítóanyagfelügyeleti Osztályának helyet adó épületek energetikai korszerűsítésével végeztek a kivitelezők.

A két épületen több mint 112 millió forintból, az Ostor úton 78 millió, a Dózsa György úton pedig 34.500 millió forintból történt energiahatékonysági fejlesztés. A számítások szerint mindkét épület esetében éves viszonylatban másfél-másfél millió forint megtakarítás várható.

Bízunk abban, hogy ez a korszerűsítés hosszú ideig hozzájárul munkatársaink, valamint az ezekbe az épületekbe betérő ügyfeleink komfortérzetének emeléséhez-tette hozzá a megyei Kormányhivatal főigazgatója.

Dr. Bene Ildikó megyei fejlesztési biztos elmondta, ebben az uniós ciklusban majd 110 milliárd forint támogatásról döntöttek a megyében, amely 1076 támogatott pályázatot jelent.

A területi operatív programok esetében a megye 77 települése majd 54 milliárd forintot használhat föl, melyből eddig 20,8 milliárd forintra született meg a támogatói döntés. A megyei fejlesztési támogatás legnagyobb szeletét, 37 %-ot Szolnok kapta, de Jászberény, Karcag és Mezőtúr is igen jelentős forrásokat használhat föl.

AktuálisSzolnokTiszafüredJász-Nagykun-Szolnok Kormányhivatalenergetikai felújításKunszentmártonJászberényTörökszentmiklós