2024.04.20, Szombat

A jászapáti aratónap a jászsági magyar népi kultúra igazi ünnepe

mti

2017.07.03. 06:32

A hagyományőrző rendezvények által felsorakoztatott népi értékek olyan kincsek, amelyek életünk részei és szívünkhöz közel állóak. 

Hirdetés

Az aratónap a magyar és ezen belül is a jászsági népi kultúra igazi ünnepe, amely átsegít a hétköznapok küzdelmein, így az aratás időszakán is - jelentette ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szombaton a hagyományos Jászsági Aratónapon, Jászapátin.


Európában százmilliók, hazánkban milliók élnek olyan városi kultúrában, lakótelepi környezetben, ahol mindez különlegességnek, kuriózumnak számít.
Ezért is fontos megbecsülni vidéki értékeinket és odafigyelni rájuk, közösségeinket összetartó rendezvényeken megőrizve és minél szélesebb körben megismertetve, népszerűsítve - mondta a miniszter.

Az aratás nehézségeire utalva közölte: a napokban lehullott csapadék a betakarításra váró gabonának már nem hiányzott, ugyanakkor a kukoricának, napraforgónak és a dinnyének is kifejezetten hasznos volt. 

Pócs János, a térség országgyűlési képviselője elmondta: 2010 előtt a tulajdonosok jelentős része szabadulni akart földjétől. 
Mára eljutottunk oda, hogy Európa nyugati országaihoz hasonlóan a "föld nem eladó" alapelv hazánkban is általánossá vált, köszönhetően annak, hogy a gazdálkodás és a föld szeretete megkérdőjelezhetetlen értékké vált.

AktuálisJászapátiJászapáti aratónap