2024.03.28, Csütörtök

Felújították a szolnoki katonai helikoptereket

mti, szolnok.hu

2017.07.26. 06:28

Teljesen felújítva, tökéletes állapotban érkeztek Szolnokra az Oroszországban felújított MI-17-es helikopterek. A szállító és harci feladatokat egyaránt ellátó gépeket szerdán adta át Simicskó István honvédelmi miniszter.

Hirdetés

A kormány határozott célja, hogy megerősítse a Magyarország biztonságát garantáló honvédséget - közölte a honvédelmi miniszter kedden Szolnokon, a nagyjavításból visszaérkezett Mi-17-es szállítóhelikopterek alkalmazásba vételi ünnepségén.

Simicskó István az Ittebei Kiss József hadnagy Helikopter Bázison tartott eseményen azt mondta, hogy Magyarország biztonsága három pilléren nyugszik: a magyar honvédség képességein, a NATO szövetségi rendszerén és az állampolgárok áldozatkészségén, hazafias elkötelezettségén.
A miniszter kiemelten fontosnak nevezte a szolgálatot teljesítő katonák megbecsülését, kiképzését, felkészítését, de hozzátette, hogy a szükséges eszközökkel is el kell látni őket.

Kormányzati döntés született 4+1 Mi-17 típusú közepes szállító helikopter ipari nagyjavításáról az elmúlt időszakban. A felújítás után a helikopterek még nyolc évig vagy kétezer repült óráig üzemben tudnak maradni, ezzel erősítve a magyar honvédség helikopterképességét.
A Honvédelmi Minisztérium 4 szállító helikopter nagyjavítására nyílt közbeszerzési eljárást folytatott le. Ennek keretében négy pályázótól négy pályázat érkezett és 3,9 milliárd forint értékben egy orosz gyártó cég - az AO Vertoljoti Rossziji - nyerte meg a pályázatot, a cég az ipari nagyjavítást szakszerűen elvégezte. 
A nagyjavítás során egyebek mellett felújították a hajtóműveket, a sárkányszerkezetet, kicserélték a forgószárnylapátokat, a faroklégcsavar-lapátokat, az elektromos vezetékeket, a kontaktorokat, a hidraulikát.
 

A Zrínyi 2026 haderőfejlesztési program része új helikopterek beszerzése is, a költségvetési források bővülésével a következő tíz évben ütemezetten fejlesztik a magyar honvédséget. 
Az új típusú, modern helikopterek beszerzéséig a meglévő, valamint ipari nagyjavításra tervezett forgószárnyas eszközök biztosítani tudják a helikopteres képesség és a meglévő jártasságok fenntartását.
A magyar honvédség erősödésével a NATO szövetségi rendszere is erősödik. Szólt arról is, hogy nincs olyan törekvés a NATO-ban, amely szerint meglévő, még használható technikai eszközöktől meg kellene válni csak azért, mert azok nem NATO-szövetséges országból származnak. 
A nagyjavítás teljes mértékben összhangban van a NATO iránti kötelezettségek teljesítésével.
A tízéves fejlesztési tervet magában foglaló Zrínyi 2026 haderőfejlesztési programban a légi szállítási képességtől akár a tüzérség megerősítéséig mindenféle fegyvernemkultúrát szeretnének megtartani és fejleszteni.
Lesz egy rövid időszak, amikor működnek még a Mi-17-esek és az új eszközök is. Az új eszközökre vonatkozó tender kiírása és a gépek megérkezése több évet vesz igénybe - jegyezte meg a miniszter.

 

Koller József ezredes, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka az MTI-nek elmondta: a helikopterek a harmadik nagyjavításon estek át, az ötödik helikopter esetében pedig idén szeptember után lesz újabb nagyjavítás.

Simicskó István az eseményen gratulált a magyar honvédség ejtőernyős válogatottjának, amely a múlt csütörtökön Németországban tartott katonai ejtőernyős világbajnokságon a harmadik helyen végzett, és Varga Tamás zászlósnak, aki egyéni kategóriában 167 katona közül bronzérmes lett. 

AktuálisSzolnokSimicskó István felújított MI-17-es helikopterZrínyi 2026 haderőfejlesztési program