2024.04.24, Szerda

Javult a vidámparkok biztonsága Jász-Nagykun-Szolnok megyében

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal

2017.07.06. 12:52

A túlnyomóan kisgyermekek alkotta felhasználói kör indokolta, hogy az iskolai szünidő előtt ismét ellenőrzés alá kerüljenek a mutatványos berendezések.

Hirdetés

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal, Szolnoki Járási Hivatal Műszaki Engedélyezési, Fogyasztóvédelmi és Foglalkoztatási Főosztály, Fogyasztóvédelmi Osztálya idén április elejétől egészen május végéig országos vizsgálat keretében ellenőrizte az állandó és utazó vidámparkokat és a mutatványos berendezéseket a megyében. 

 

A fogyasztók biztonságának megóvása és a balesetek megelőzése érdekében kiemelt fontosságú, hogy az üzemeltetők a követelményeknek megfelelően, biztonságosan működtessék a vidámparkokba telepített állandó, valamint a fesztiválok, városi rendezvények, búcsúk környékén alkalomszerűen felállított eszközöket. Az idei vizsgálat célja elsősorban, a biztonságos üzemeltetésen túl, az előírt dokumentációk meglétének, tartalmi megfelelőségének, érvényességének, és a berendezések kötelezően feltüntetendő jelöléseinek ellenőrzése, valamint azok nem megfelelősége esetén a jogszabályi előírások kikényszerítése volt. A vizsgálat során különböző helyszíneken, több egységet, azon belül 24 féle berendezést ellenőriztek a felügyelők. Összességében elmondható, hogy az elmúlt évek kevésbé pozitív tapasztalatai javuló tendenciát mutatnak a megyében. A biztonságos üzemeltetéssel eddig sem volt probléma, de korábban a tanúsítványok nem mindig álltak rendelkezésre. 
 

Az ide évben ezen a téren is javulás volt tapasztalható. Azonban felhívják a lakosság figyelmét arra, hogy dodgemeket, légvárakat és hasonló vásári berendezéseket elsősorban gyermekek használják, ezért kiemelt fontosságú a szülők személyes felelőssége a biztonság szempontjából. Valamint csak a jó állapotban levő, megfelelő üzemeltetővel és tanúsítvánnyal rendelkező mutatványos eszközöket használják.

AktuálisJász-Nagykun-Szolnok megyeJász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatalvidámparkmutatványos