2024.04.25, Csütörtök

Magyarország Európa legnagyobb csemegekukorica-termelője

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

2017.07.13. 12:37

Jász-Nagykun-Szolnok megye is nagyban hozzájárul ehhez, itt 3-4 ezer hektáros termőterületeket találunk.

Hirdetés

A kontinensen Magyarország számít a legjelentősebb csemegekukorica-termelő országnak, továbbá az Egyesült Államok után a világ második legnagyobb exportőre. Idehaza a leginkább elterjedtek a szuperédes fajták.

Az elmúlt években átlagosan 30-34 ezer hektárnyi területen termesztettek Magyarországon csemegekukoricát: az évi 500-600 ezer tonna termés kétharmadát a konzervipar, harmadát a hűtőipar dolgozza fel. A hazai termőterülettel első helyen állunk Európában, utánunk Franciaország (18 ezer hektár), Lengyelország (6 ezer hektár) következik, Olaszországban és Spanyolországban 3-4 ezer hektár a vetésterület, míg Oroszország és Ukrajna együttesen mintegy 10 ezer hektáron termeszti a növényt.

Hazánk klimatikus- és talajadottságai kitűnőek a csemegekukorica-termeléshez, ami a magas termesztéstechnológiai színvonallal és a feldolgozóipar műszaki, technológiai szintjével együtt garantálja a jó hozamokat és a kiváló termékminőséget. A csemegekukorica a legnagyobb mennyiségben termesztett ipari zöldségféle Magyarországon, a hazai termőtájak közül kiemelkedő Hajdú-Bihar megye a maga 14 ezer hektáros termőterületével, de Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is 3-4 ezer hektáros termőterületeket találunk.

AktuálisJász-Nagykun-Szolnok megyecsemegekukorica