2024.03.28, Csütörtök

Tízmillió köbméter vizet tároltak be az aszályos időszakra a Tisza-tóba

kotivizig.hu

2017.07.14. 13:51

Elsődleges cél a gazdasági és ökológiai vízigények kielégítése.

Hirdetés

 

A KÖTIVIZIG az elmúlt évek tapasztalatai alapján döntött a vízhiányos időszakra való felkészülésről, ennek részeként vízhiánykár-elhárítási tervet dolgozott ki. Ez alapján már 2012-ben, 2013-ben és 2015-ben is sikeres beavatkozásokat hajtottak végre azért, hogy az előrelátóan betározott vízkészlet a térség vízelosztását, valamint Szolnok és a környékbeli települések ivóvízellátását biztosítsa.
Az ez évre aktualizált vízhiánykár-enyhítési intézkedési (az operatív beavatkozásokat meghatározó) terv alap elemeként a Tisza-tó megszokott, 725 ± 5 centiméteres nyári szintjét június 23-25-én megemelték 10 centiméterrel, remélve, hogy az így betározott 10 millió köbméteres többlet vízkészlet megfelelő tartalékot képez - a Nagykunsági-, Jászsági és Tiszafüredi-főcsatornákon keresztül - a vízigények kielégítésére, illetve a Körös-völgy ökológiai vízpótlására. (A tó vízszintjének növelése e mellett a turizmusra és a horgászatra is kedvezően hat.)


Ezen túl a napokban további intézkedések születtek a térségi vízkészletek növelése érdekében, így megemelték a Nagykunsági-főcsatorna I. bögéje (Abádszalók-Örményes közötti szakasz) vízszintjét 10 centiméterrel, továbbá törekszenek a vízszétosztó csatornahálózat, illetve a gravitációs vízpótló útvonallal rendelkező holtágak (a Cserőközi Holt-Tisza, a Kanyari Holt-Tisza, a Cibakházi Holt-Tisza, az Alcsi Holt-Tisza, a Fegyverneki Holt-Tisza, a Harangzugi Holt-Körös, valamint a Túrtő-Halásztelki Harcsási Holt-Körös) esetében a maximális üzemvízszint tartására. 

AktuálisKötivizigTisza-tó