2024.04.20, Szombat

Nagyon kevés a védőnő Jász-Nagykun-Szolnok megyében

weborvos.hu

2017.08.21. 08:35

A védőnői hivatás szépségét sajnos beárnyékolja a szakdolgozói bérszintért való küzdelem, a hatalmas leterheltség, több helyen az igen nagy létszámú, vagy helyettesítéssel ellátott körzetek, a feladatok bővülése, amihez legtöbb helyen hiányoznak a technikai feltételek.

Hirdetés

Az Országos Egészségpénztár adatai alapján 284 településen találhatók üres védőnői körzetek. A nagyobb településeken, városokban több üres állás is található - hívta fel a figyelmet a Magyar Védőnők Egyesületének közleménye annak kapcsán, hogy a szervezet 2017. szeptember 29-én, a Gödöllői Királyi Kastélyban rendezi meg Jubileumi Emélkülését. A védőnői szolgáatot éppen 90 éve, 1927-ben, Zöldkeresztes Egészségvédelmi Szolgálat néven hozták létre.

2017-ben regisztrál üres állások száma megközelíti a 400-at, viszont a helyettesített körzetek száma ennél jóval több. A betöltetlen és a GYED/GYES-en, illetve tartósan távol lévő védőnők körzeteit helyettesítéssel látják el, a számuk összesen 1000.

A 2010-es évek elején az üres állások száma 200-250 között mozgott, 2016 végére megközelítette a 400-at, ami a jelzések alapján folyamatosan nő.

Helyettesített körzetek (a betöltetlenekkel együtt) 999; A legkritikusabb a helyzet Pest és Jász-Nagykun –Szolnok megyében.

Míg a tartósan, vagyis legalább fél éve betöltetlen háziorvosi praxisok betöltésére pályázatot írt ki a kormány, a nyertes orvosok pedig több millió forint szabad felhasználású összeget kaphatnak, addig a védőnői körzetek betöltésére esély sincs. A jelen helyzet valószínűleg még jobban romlik az elkövetkező években, mivel a látható trend, hogy többen mennek nyugdíjba, mint amennyi frissen végzet hallgató áll munkába. (62 év felett 320 védőnő látja el a feladatokat) - írták.

A tradicionális védőnői tevékenységre, a családlátogatásra, a családok személyes támogatására - ami a Hungarikum - egyre kevesebb idő jut.

Azt gondolnánk, hogy az üres védőnői körzeteket a halmozottan hátrányos helyzetű körzetekben találjuk, de ez nem így van. Az ország szinte minden megyéjében találunk üres állást.

2000 védőnői körzetben (terület és iskola) a védőnő leterheltsége miatt nem tudja a szolgálat a megfelelő minőségű munkát biztosítani a lakosság számra, ami jelentős problémahelyzetet eredményezhet.

Több mint 128 ezer állampolgár nem kapja meg az egyenlő esélyű ellátást a helyettesítések miatt, ez az összes ellátottak 7%-a.

A munkáltatóknak nem érdeke betölteni az üres állásokat, mivel ha helyettesítéssel láttatják el, forrást tudnak megtakarítani, inkább a nagy létszámú un. vegyes körzetek kialakítást helyezik előtérbe –ami hatalmas munkaterhet jelent a védőnőknek.

De azok sincsenek jó helyzetbe, akik több éve szeretnék betölteni az üres állásokat, mert nem jelentkeznek a védőnők.

Ma Magyarországon védői diplomával rendelkező aktív korú nők száma közel 7000. A védőnő ellátásban 4900-an dolgoznak.

 

AktuálisJász-Nagykun-Szolnok megyevédőnő