2024.03.28, Csütörtök

Nyusziudvarral gazdagodott a Tisza-tavi Ökocentrum

tiszataviokocentrum.hu

2017.08.04. 13:57

A Tisza-tavi Ökocentrumban több őshonos állatfaj is megtalálható, köztük a Magyar óriás nyúl is, melyet az Országgyűlés nemzeti kinccsé nyilvánított.

Hirdetés

Fiatal fajta, a két világháború között keletkezett. Őse az igen vegyes összetételű magyar parlagi nyulak és a magyar vadas nyúl mellett a 19. század végén hazánkba került belga óriás nyúl. A magyar parlagi nyúl igen szapora volt, de nem volt megfelelő minőségű sem a húsa, sem a szőrméje. Ezt a tulajdonságát kívánták feljavítani a tenyésztők, amikor a két világháború között keresztezték a belga óriással.

A gyorsabban fejlődő és nagyobb testű nyulak több húst és nagyobb méretű prémet termeltek. Fennmaradására súlyosan hatott, amikor a 80-as évektől a kistenyésztőknek többet fizettek a fehér színű állatokért, mint a színesekért. Ez kérdésessé tette a fajta fennmaradását. Ráadásul a nemzetközi szövetség sem ismerte el a fajtát. Kissé könnyebb lett a tenyésztők helyzete, amikor 1994-ben  felvették az őshonos állatok listájára. Ennek ellenére a magyar óriás nyúl napjainkban is rendkívül nehéz helyzetben van, állománya mindössze pár ezer példány lehet. Négy színváltozatban tenyésztik. A leginkább elterjedt a vadas vagy nyúlszürke (agouti). Ritkán előfordul fekete és vasderes színben. Kifejlett korban a testsúlya 5 – 7 kg közötti.

 

Forrás: tiszataviokocentrum.hu

AktuálisTisza-tavi Ökocentrummagyar óriás nyúludvarőshonos állatlátványosság