2024.04.19, Péntek

Szolnok is köszöntötte a 8 danos Furkó Kálmánt

info.szolnok.hu, honvedelem.hu

2017.08.11. 10:27

A közelmúltban élete újabb jelentős állomáshoz érkezett Furkó Kálmán nyugállományú ezredes.

Hirdetés

A hatodjára megrendezett, súlycsoportos Shinkyokushinkai Világbajnokságon a World Karate Organization (WKO) illetékes tanácsa egyhangú döntéssel a 8. dan fokozatot adományozta a magyar harcművészeti élet egyik emblematikus alakjának.

A tornát Asztanában, Kazahsztán fővárosában rendezték a közelmúltban. Furkó Kálmán Kenji Midori, Brian Fitkin és Howard Collins mellett a világszervezet mindössze negyedik olyan mestere, aki elérte a 8. dan fokozatot.

Csütörtökön a Széchenyi körúti dojóban tartott edzésen Szalay Ferenc polgármester kereste fel, hogy gratuláljon a 8. dan megszerzéséhez. Nincs még egy olyan sportoló a városban, akit világszerte olyan elismerés övez évtizedek óta, mint Furkó Kálmánt, s aki ennyi embernek adta volna át tudását – mondta a város első embere – aki ígéretet tett arra, hogy a város hozzájárul a dojo korszerűsítéséhez.

Furkó Kálmán 1972-ben ismerkedett meg a kyokushinnal, és egyike volt azoknak, akiknek köszönhetően az irányzat meghonosodott Magyarországon, majd a katonai kiképzésben is fokozatosan helyet kapott. A katonai kiképzésben nyújtott elévülhetetlen érdemei mellett Furkó Kálmán válogatott versenyzők egész sorát nevelte, tanítványai bajnoki címek tucatjait nyerték el.

A legendás kiképző több évtizedig tartó katonai szolgálatát 2001-ben, az akkori Bercsényi László felderítő-zászlóalj parancsnokhelyetteseként fejezte be. Idén januárban, hetvenedik születésnapja alkalmából a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség vezetői, a Belügyminisztérium, a rendőrség, valamint a hazai karate- és sportélet képviselői, barátok és pályatársak köszöntötték Szolnokon.

 

Forrás: info.szolnok.hu, honvedelem.hu

AktuálisSzolnokelismeréspolgármesterhonvédelemFurkó Kálmánkarate