2024.03.29, Péntek

Szolnokra érkezik a Szent Korona másolata a város napján

szolnok.hu

2017.08.29. 10:06

A Budapest–Cegléd–Szolnok vasútvonal 1847. szeptember 1-én nyílt meg. A történelmi dátum előtt tiszteleg Szolnok és rendezi meg évről évre Szolnok Napját.

Hirdetés

A hétfői sajtótájékoztatón részletesen ismertették a programokat, többet is kiemelve közülük. Ezek egyike a Szent Korona másolatának Szolnokra érkezése. A koronát Budapestről nosztalgia vonattal szállítják a Tisza-parti városba.

A programsorozatban a hagyományokhoz híven a helyi civil szervezetek, szolgáltatók, öntevékeny csoportok, partnerek is bemutatkozási lehetőséget kapnak, valamint ünnepélyes keretek között átadják a város legrangosabb elismeréseit is: az Ezüst Pelikán-díjat és a Szolnok Díszpolgára címet.

A rendezvénysorozat kezdeteként augusztus 26-án szombaton megnyílt a Jászkun Fotóklub FOTO-HUNGARIKUM c. fotókiállítása az Aba- Novák épületrész Tabák Galériájában, vasárnap Szent Hubertus misére várták az érdeklődőket a Belvárosi Nagytemplomban. Augusztus 29-én, hétfőn nyílt meg Kóka Ferenc Kóka művek és vázlatok c. festmény kiállítása az Agóra épületrész első emeleti kiállítóterében, 30-án, szerdán a 17 órától kezdődő városi tanévnyitó ünnepségnek a Fiumei Úti Általános Iskola ad otthont.

Augusztus 31-én, csütörtökön folytatva az ünnepi eseményeket 17 órakor a Damjanich János Múzeum Pantheonjában avatják Dr. Gergelyffy Géza és Dr. Gergelyffy Gézáné Graff Irén domborművét. Szintén ezen a napon az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban 18 órától kezdődik a zártkörű Szolnok Napi díjátadó ünnepség, 19 órakor pedig az Anconai szerelmesek c. zenés komédiát tekintheti meg a nagyérdemű a Szigligeti Színházban.

Szeptember 1-jén pénteken délelőtt és kora délután a Szolnok napi emlékhelyeken koszorúzásokat tartanak, délután 14 órakor Márvány Sándor Tiszától a Havasokig c. kiállításmegnyitójával folytatódik a programok sora, melynek helyszíne az Aba-Novák épületrész Erkel kiállító terme. A délután folytatásaként 16 órakor a hagyományos Szolnoki Festők Szolnok Napján kiállításmegnyitót tartják a Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnáziumban. Ezt követően 16. 30-kor Tiszavirág emléktábla avatást rendeznek a Tiszavirág híd Tiszaliget felőli lábánál, majd 17 órakor kezdetét veszi a nagysikerű, immáron XXII. Szolnoki Regionális Katonazenekari Fesztivál a Tiszai hajósok terén.

Szintén 17 órakor amatőr művészeti kiállításokat nyitnak meg a Szapáry út 19. alatt található TESZ közösségi házban, Ujjaink papírvarázsa - Origami másképpen, Késztények pincetárlat, Szapáry Szalon és Szapáry Alt-járó címekkel. 18 órakor ugyanitt „Időutazás a régi Szapáry utca világába” című tárlatvezetésen vehetnek részt az érdeklődők, valamint Szapáry-tortát kóstolhatnak. Este negyed 8-kor tartja hangulatos és hagyományos mécsesúsztatását a Zounok ispán szobornál a Rotary Club Szolnok. Az est további részében a TiszapArt Mozi Kardos Horvát János szerzői estjére várja a látogatókat 19.30-as kezdéssel.

Szeptember 2-án szombaton a Tiszai Hajósok terén, a Szapáry úton és az Agóra előtti Hild téren szombaton kora reggeltől késő estig a Szolnok Napi Forgatag kínál családi programot. A Béres Senior Maraton után a Szapáry úton a Szolgáltató Város projekt partnerei mutatkoznak be, a Civil Kavalkád egész napos színpadi programjai szórakoztatják a látogatókat. a XIII. Alföldi Mézesnap és Méhésztalálkozó eszközkiállítása és vására, kóstolók és zenés, táncos színpadi programjai színesíti a napot. Délután 15 órától a Hild tér átalakul sporttérré, ahol interaktív sportbemutatók, küzdősportok, társas tánc, kutyás bemutató, zumba, ugrókötél bemutató és még sok már sportos program várja a látogatókat. Az elmaradhatatlan és már hagyománnyá vált Szolnok Napja Legerősebb Embere sportvetélkedő és szabadidő sport bemutatót idén is szombaton délután, a Tiszai hajósok terén rendezzük meg. Napközben várják a véradókat az Agóra Földszintjén.

Ez évben is Nyílt napot tart a Járműjavító, ahová a Baross út elejéről az Agóra melletti felújított buszmegállóból ingyenes buszjáratok indulnak 10.30, 12.30 és 14.30-kor. Az Agóra térről indul a Reptárat érintve a városnéző kisvonat.

A szombati programkavalkádot folytatva az Agóra téren mutatkoznak be az Agóra szakkörei, klubjai, képzései, a Zolnok Bandérium egész napos kézművesfoglalkoztatóval, bábjátékkal, gyermekprogramokkal és parkvasúttal is várjuk kicsiket és nagyokat egyaránt. 15 órától kóstolhatjuk Szolnok város 942 szeletes tortáját.

Ezután kezdetét veszik az Agóra nagyszínpadi programok a Hild téren:

-          Szeretem Szolnokot pályázat eredményhirdetése

-          a 2017-es kiugró tehetségei mutatkoznak be

-          Koncertezik az Akusztik Trio és HRB Rock Band

-          Az idei év különlegessége a 20 órakor kezdődő „Én vagyok Szolnok” c. musical ősbemutatója

-          Ezt követően remek country, blues és rock feldolgozásokat hallhatnak szolnoki Inmates előadásában.

-          A színpadi programok zárásaként DJ Eszenyi utcabállal várja a szórakozni vágyókat a Hild térre.

A vasútállomás is bővelkedik programokban, ahol "170 éves a a Pest-Szolnok vasútvonal" című programsorozat veszi kezdetét. Emléktábla avatás, kiállításmegnyitó is része a programoknak, s megnyitják a Kultúr Várótemet is a nap folyamán.

A RepTár is egész napos programokkal készül: kiállítják a Szent Korona másolatát, amely nosztalgia vonattal érkezik Budapestről, felavatják Baross Gábor emléktábláját, de vasúttörténeti kiállítára is várják a látogatókat.

RÉSZLETES PROGRAMOK

AktuálisSzolnokszolnok napjaReptárSzent Korona másolata