2024.04.19, Péntek

Több mint 50 program, csaknem ezer résztvevő a jászberényi Csángó Fesztiválon

mti

2017.08.02. 12:12

Az augusztus 8. és 13. között zajló fesztiválon komplex képet kaphatnak a résztvevők a csángók népművészetéről, miközben más népek hagyományaiba is betekintést lehet nyerni.

Hirdetés

 

Mintegy hatvan kulturális esemény, csaknem ezer résztvevő, köztük moldvai és gyimesi csángók, erdélyi, felvidéki, valamint magyarországi hagyományőrző csoportok előadásai is szerepelnek az egy hét múlva kezdődő jászberényi 27. Csángó Fesztivál - Kisebbségek Folklór Fesztiválja és Népművészeti Vásár programjában.

Szűcs Gábor, a fesztivál igazgatója a Folklór Kulturális Közalapítvány és a Jászság Népi Együttes szervezésében megvalósuló rendezvény keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a programsorozattal a csángók sorsára szeretnék felhívni a figyelmet és megismertetni minél több emberrel az évszázadok óta az anyanemzettől elszigetelten élő magyarság sorsát.

Busai Norbert szervező a programelemek közül kiemelte az augusztus 11-i Fölszállott a páva gálaműsort, amelyben láthatók lesznek a népszerű televíziós vetélkedő táncosai, zenészei és énekesei, összes jászsági szereplője. A házigazda Agócs Károly néprajzkutató, a Fölszállott a páva zsűritagja lesz, köszöntőt Balogh Júlia, a vetélkedő vezető szerkesztője fog mondani. 

Kocsán László rendező a sajtótájékoztatón a moldvai és gyimesi hagyományőrzők Csángó Guzsalyas elnevezésű tánc- és viseletbemutatóját emelte ki, amelyet szintén augusztus 11-én a Főtéri színpadon láthatnak majd a résztvevők.
Aznap a Nagyboldogasszony Római Katolikus Főtemplomban Folkmisét is tartanak, amelyen a moldvai és gyimesi csángókon kívül részt vesznek a külföldi együttesek képviselői is. 

Másnap a Magyar Lélek című gálaműsoron moldvai és gyimesi csángók, erdélyi, magyarországi hagyományőrző táncosok, énekesek, zenészek lépnek fel - mondta Kocsán László, aki felhívta a figyelmet a Csángó Falu című kiállításra is, amely jövő hétvégén a Lehel Vezér Gimnáziumban látható, és amelynek célja a még fellelhető moldvai csángó-magyar örökség tárgyi emlékeinek összegyűjtése. 

Molnárné Pete Marianna szervező a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy az egymást követő népzenei koncertek és folklórműsorok kínálatát a hazai fellépők mellett Észak-Ciprusról, Grúziából, Kolumbiából, Tajvanról és Törökországból érkező külföldi együttesek vendégjátéka színesíti.

 

A fesztiválon fellép a Csík zenekar, a Tölcséres Banda, Ferenczi György és a Rackajam, a Festeres zenekar, a Zagyva Banda, a Sarjú Banda, a Heves Banda, a Khamoro Budapest Band, a Jászság Népi Együttes, Pál István "Szalonna" és Bandája, a Parno Graszt zenekar és a Flaska Banda. Láthatja a közönség a Cuháré Táncegyüttes, a Tisza Táncegyüttes, a stuttgarti Csöbörcsök Táncegyüttes, a szabadkai Talentum Táncegyüttes és a nagyidai Ilosvai Selymes Péter Táncegyüttes előadását is. 

Szűcsné Urbán Mária rendező elmondta: hétvégén az Aprók terén népi gyermekjátékokkal, kézműves foglalkozásokkal várják a családokat. Lehetőség lesz íjászkodásra, ének- és tánctanulásra, de ki lehet majd próbálni a kézzel hajtós, fonott kosaras körhintát is. A Bahorka Társulat improvizációs folklórszínháza a gyerekek mellett a felnőtteknek is szól.

A rendezvény keretében, augusztus 10. és 12. között rendezik meg a IV. Kárpát-Haza Magyar Konferenciát és Üzletember Fórumot a Csángó Fesztivál Alapítvány szervezésében. Az előadások témái között szerepel  például a kultúra és gazdaság egymást segítő hatása, valamint a táncművészet szerepe a Kárpát-medencei identitás megőrzésében.

A fesztivál rendezői jövő  csütörtöktől vasárnapig népművészeti vásárt is szerveznek több mint száz résztvevővel. A fesztivált vasárnap gálaműsor és tűzijáték zárja.

A fesztivál fő támogatói az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Kulturális Alap és Jászberény önkormányzata.

AktuálisJászberényCsángó Fesztivál