2024.04.19, Péntek

Folytatódhat a kiskereskedelmi forgalom növekedése

mti

2017.10.24. 15:31

A bővülést a közelgő ünnepi időszak és az építőipar felfutása is segíti.

Hirdetés

 

A KSH kedden reggel közölte, hogy augusztusban a kiskereskedelmi üzletek forgalma a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint is 4,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.
Pomázi Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) iparstratégiáért és gazdaságszabályozásért felelős helyettes államtitkára az 50. hónapja tartó növekedést elsősorban a tartós fogyasztási cikkek és az élelmiszer-jellegű cikkek forgalmának bővülésével indokolta. Emellett az internetes kereskedelem felfutását, amely - mint fogalmazott - különösen az utóbbi fél évben látványos, az év végén pedig az ünnepi vásárlások tovább hajthatják az digitális áruforgalmat. Megjelenhet az otthonteremtési támogatás hatása is a kereskedelmi adatokban, hiszen az építkezések fellendülésének köszönhetően egyre több lakást adnak át, ez pedig az otthonteremtéshez szükséges áruk - elsősorban a tartós fogyasztási cikkek - eladását emelheti.

A  NGM keddi közleménye is a tartós fogyasztási cikkek iránti növekvő keresletet emeli ki. Hozzátették, hogy a magyar kiskereskedelmi forgalom teljesítménye ismét meghaladta az Európai Unió 2 százalékos átlagát. A minisztérium szerint a magyar gazdaság erősödését mutatja, hogy most kerül sor a válság miatt elhalasztott fogyasztásra, a családok anyagi helyzetének erősödését pedig a lakossági hitelállomány több hónapja tartó bővülése igazolja. A bővülés mögött a hatéves bérmegállapodás és az áfacsökkentés áll, mivel ezeknek köszönhetően az első nyolc hónapban 12,7 százalékkal nőttek a bérek az előző év azonos időszakához képest.

AktuálisJász-Nagykun-Szolnok megyekiskereskedelemkiskereskedelmi üzletáruforgalom