2024.04.24, Szerda

Ismét sikeresen vizsgázott a Tisza Mentőcsoport

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

2017.10.10. 13:41

Újabb öt évre szerezte meg a nemzeti minősítést a Jász-Nagykun-Szolnok megyei rendeltetésű Tisza Mentőcsoport.

Hirdetés

Az elmúlt héten Kunmadaras és Tiszafüred szolgált helszínéül annak a gyakorlatsornak, amelyen a tiszásokon kívül a tiszafüredi Tisza-tó mentőcsoport számos önkéntese, a tiszaburai önkéntesek, valamint a mezőtúri járási árvízvédelmi komlex csoport tagjai is részt vettek. Rajtuk kívül a kunhegyesi járási mentőcsoport és a jászberényi települési mentőcsoport búvárai is elvégezték a rájuk szabott feladatokat.

Idén lejárt a 2011-ben alakult Tisza Mentőcsoport öt évvel ezelőtt megszerzett minősítése, amely városi kutató - mentő feladatok ellátására jogosította fel a szervezetet. Márpedig, ha a minősítés lejár: meg kell azt újból szerezni. A jogosítvány megszerzésének az a feltétele, hogy a mentőcsoport tagszervezeti helytálljanak azokban az extrém helyzetekben, amelyek például balesetet, földrengést, árvizet modelleznek.

A gyakorlat első állomása október 5-én a Kunmadarasi volt katonai bázis volt, ahol az önkéntesek különös szituációval kerültek szembe. Egy romos épületben rekedt sérült felkutatását kellett megoldaniuk. A sérült egy fallal elzárt, nehezen megközelíthető helyre szorult. A magas, labirintusos épületben megtalálták ugyan a bajbajutottat, de ahhoz, hogy kimentsék, egy falat is át kellett törniük. Ezek után rögzíteni, majd kiemelni és biztonságos ellátáshoz juttatni.

Mindez a kétnapos gyakorlatnak csak egyik eleme volt. Mindemellett balesetes jármű rögzítése, műszaki mentése, és a romok átkutatása is várt rájuk. A Magyarok Terepjárókkal a Bajbajutottakért Alapítvány, Tisza Mentőcsoport tagszervezetei: az Autó és Kamionmentő Kft., a Búvár Kft., az Életjel Mentőcsoport, a Főnix Speciális Mentők Alapítvány, valamint a túrkevei Mentő és Tűzoltó Egyesület tagjai a kétnapos erőpróbán azt is gyakorolták, hogy miként tudnak más szervezetekkel együttműködni. Pénteken, a gyakorlat második napján a tiszafüredi kempingben árvízi- vízi mentési és vízkár-elhárítási feladatokkal is szembesültek. Ebben részt vállaltak a tiszafüredi Tisza-tó Mentőcsoport önkéntesi, a tiszaburai polgári védelemre beosztott civilek, valamint a mezőtúri járási árvízvédelmi komplex csoport.. A vízbe esett ember mentését a Jász Búvár SE tagjai végezték, a vízkár-elhárítási feladatokat a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság szakemberei vezették.

A kétnapos gyakorlat minősítő bizottságát Endrődi Tamás tű. őrnagy, a BM OKF Veszélyhelyzet-kezelési Főosztályának munkatársa vezette. Értékelésében hangsúlyozta, hogy összehangolt, magas színvonalon kivitelezett gyakorlatot látott, ami megfelelt a minőségi követelményeknek. Buzás Tibor tű. ezredes, megyei igazgatóhelyettes ehhez csatlakozva kifejtette, hogy hagyományosan jó az együttműködés az önkéntes mentőszervezetek között, amit gyakorlatokon és éles helyzetekben is bebizonyítottak már.

A nemzeti minősítő gyakorlat költségeit a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Polgári Védelmi Szövetség biztosította, mint ahogy a szövetség fogta össze az önkénteseket akkor is, amikor a BM OKF központi pályázatához csatlakoztak. A szövetség és a katasztrófavédelem együttműködése kapcsán korábban már beszámoltunk arról, hogy idén kibővítette tagságát a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Polgári Védelmi Szövetség, hiszen kora tavasszal a Tisza Mentőcsoport tagszervezetei is beléptek a szervezetbe. Ezzel tovább tágult azoknak a köre, akiket ténylegesen meg tud szólítani a szervezet, hiszen a mentőcsoport a valódi bevetésekben, életmentésben, kárelhárításban éppúgy részt vállal, mint a gyakorlatokban, vagy a rendezvényekben. 

 

AktuálisTisza-tóJász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi IgazgatóságTisza Mentőcsoport