2024.04.25, Csütörtök

Jövő évtől újra igényelhetnek támogatást az első lakáshoz jutó fiatalok

szolnok.hu

2017.10.27. 08:07

Októberi ülését tartotta Szolnok város közgyűlése.

Hirdetés

 

Döntöttek a képviselők az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ Nonprofit és Közhasznú Korlátolt Felelősségű Társaság ügyvezetőjének személyéről. A megbízást ismét Molnár Lajos Milán kapta, aki 2022. június 30-ig látja majd el feladatát.

 

Ebben az évben a város 315 millió működési és további 12 millió forint fejlesztési támogatást nyújt a Szolnoki Sportcentrum Nonprofit Kft. részére. A társaság már tavasszal jelezte: a kötelező minimálbér és a garantált bérminimum emelkedése, valamint az ebből adódó bérfeszültség rendezése jelentős többletkiadást jelent. A közgyűlés ennek megfelelően elfogadta a Sportcentrum idei üzleti tervének és támogatási szerződésének módosítását azzal, hogy a bérköltségek fedezetére 7,6 millió forintos támogatást kap a szervezet. Ugyanezen okból a Szigligeti Színház 13 millió forintot kap, illetve a képviselők döntésükkel támogatták, hogy új autót vásároljon az intézmény mintegy 10 millió forintból.

Egyedülálló magánszemélyek, házas- és élettársak lakáshoz jutását segíti a „Családbarát Szolnok” elnevezésű program. Az önkormányzat a szolnoki fiatalok lakáshoz jutását 1996 óta támogatja. A program célja a fiatalok ösztönzése a városban történő letelepedésre és családalapításra. Az Adósságkezelési Komplex Programmal összefüggésben az önkormányzat támogatást 2010-ben felfüggesztette. A projekt keretében a támogatás 2018. március elsejétől ismét igényelhető.  A közgyűlés elfogadta az első lakáshoz jutó helyi fiatalok támogatásáról szóló rendeletet-tervezetet.

A lakáscélú támogatás mértéke az együttköltöző gyermekek létszámára tekintettel:

 gyermektelen kérelmező esetén: 300.000.- Ft,

1 gyermek esetén: 300.000.- Ft,

2 gyermek esetén: 350.000.- Ft,

3 vagy több gyermek esetén: 400.000.- Ft.

 

520 millió forintból újul meg a Szapáry úti Óvoda.  A teljes körű fejlesztésnek köszönhetően tornaszobával bővül az intézmény, melyet akadálymentesítenek is. A „Központban a gyermekek – Szapáry úti Óvoda újjáépítése” elnevezésű pályázatot a Magyar Államkincstár több mint fél milliárd forinttal támogatja.

 

„Zöldülő belváros címmel” nyújt be pályázatot az önkormányzat. A projekt keretében Szolnok belvárosában, a Hősök tere és környékének megújítására kerülne sor. A fejlesztés eredményeképp egy élhetőbb centrum jöhetne létre, a gyalogos tengelyek mentén kialakított közlekedő folyosókkal, esztétikus és a városklímát javító zöldfelületek kialakításával, a városképhez illeszkedő, modern és dekoratív utcabútorok kihelyezésével.

 

A parkoló átalakításnak köszönhetően enyhülnének a parkolási gondok a célterületen, a kibővített parkolási felület esztétikai szempontból is jobban illeszkedne terület határain már korábban megvalósult beruházásokhoz.  A projektjavaslat tervezett teljes elszámolható költsége bruttó 388 millió forint, melyhez a pályázat 100%-os támogatást biztosít.

 

A közgyűlés döntésének értelmében a Simon Ferenc úti bölcsőde megújulása után két újabb intézményt, az Aranyi Sándor úti, illetve a Móra úti bölcsődét fejlesztik mintegy 85 millió forintból.

AktuálisSzolnokSzolnok Közgyűlés