2024.03.28, Csütörtök

Sikeres volt a Társasházak napja programsorozat Szolnok megyében

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

2017.10.01. 13:23

Az eseménysorozatra érkezők közül a legtöbben a lakóépületek közlekedőinek rácsos lezárásával kapcsolatban kérdezősködtek.

Hirdetés

A megyében mintegy száz, országosan csaknem ezer, többségében társasházi közös képviselő vett részt meghirdetett „Társasházak napja” című konzultációs programsorozaton, amelynek során valamennyi érdeklődő előtt nyitva álltak a katasztrófavédelmi kirendeltségek.

 

Tulajdonosok, bérlők, társasházkezelők és közös képviselők kérdezhettek három napon keresztül az ország valamennyi katasztrófavédelmi kirendeltségén. A szeptember 18-a és 20-a között megtartott nyílt napokon a szakemberek elsősorban a társasházak tűzbiztonságával kapcsolatban feltett kérdésekre válaszoltak. Mint az várható volt, a legtöbb esetben a lakóépületek közlekedőinek rácsos lezárásáról, az ott tárolt bútorokról, kerékpárokról, motorbiciklikről, valamint az éghető anyagok szabályos tárolásával kapcsolatban kért a lakosság tájékoztatást. Emellett több kirendeltségen érdeklődtek a propánbutángáz-palackok használatával és a cserepalackok épületen belüli tárolásával kapcsolatban is. A fűtési szezon közeledtével sok helyen szóba került a szén-monoxid-mérgezések megelőzése, illetve a kéményseprőipari szolgáltatás átvétele óta szerzett tapasztalat.
 
A mintegy ezer érdeklődő és a felvetett témakörök azt mutatják, hogy az állampolgárok, különösen a társasházak üzemeltetői felelősen kezelik a kockázatokat és a tűzmegelőzési szabályokat.
 
Az első országos konzultációs napok rendezvénysorozat célja az volt, hogy a társasházak és a lakóközösségek számára minél szélesebb körű tájékoztatást adjon a katasztrófavédelem a tűzbiztonsággal, az előfordulható veszélyekkel, a jogszabályi követelményekkel, a megelőzés lehetőségeivel és a tűz esetén tanúsítandó helyes magatartásokkal kapcsolatban. Szempont volt továbbá, hogy a biztonság növelését szolgáló információkkal, szabályokkal ne csak a hatósági eljárások során találkozzanak az érintettek, hanem már azt megelőzően, a felkészülési időszakban is. Ugyanakkor a nyílt napnak fontos célja volt az is, hogy ezek az információk minél kötetlenebb, érthetőbb formában jussnak el a lakóközösségek képviselőihez, hiszen – mint az elmúlt napokban bebizonyosodott – igyekeznek tenni a biztonságért.
 
Aki a rendezvénysorozatot követően is kérdezni szeretne, az megteheti ezt, hiszen tájékoztatás a normál ügyfélfogadási időben is kérhető az illetékes katasztrófavédelmi kirendeltségeken.

AktuálistűzoltóságtársasházJász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi IgazgatóságTársasházak napja