2024.03.28, Csütörtök

Versfilm bemutató a szolnoki Tisza moziban

szolnok.hu

2017.10.26. 11:32

Az idei Megavers produkcióban résztvevő fiatalok nyári táborukban Arany János tiszteletére egy versfilmet forgattak Zámbori Soma színművész vezetésével a költő Híd-avatás című balladájából.

Hirdetés

Különleges produkciónak lehetnek szem- és fültanúi az érdeklődők pénteken este 18 órakor a Tisza Moziban.

 

 

A kisfilm sajtótájékoztatóján Szalay Ferenc polgármester elmondta: idén a „Megavers 9” vetélkedőt Arany János magyar író, költő, műfordító születésének 200. évfordulója tiszteletére rendezték meg. Az elődöntőkre összesen 53 fiatal jelentkezett.A versenyre ezúttal is 12 évestől 30 éves korig jelentkezhettek az érdeklődők, valamint idén azok is újra indulhattak a megmérettetésen, akik korábban már szerepeltek, de még nem értek el első helyezést a Megaversen. A középdöntőbe 22 fiatal jutott tovább, köztük a kanadai Diaszpórán keresztül két fiatal: Németh Albert Torontóból és Fogarasi Kristóf Bostonból. A döntőbe jutott 10 versenyző közül: 1. helyezett: Turchányi Zsófia, 2. helyezett: Ortan Vivienne, 3. helyezett: Tverdota Hanna Zsófia lett.

A középdöntők legjobbjai a nyári Megavers táborban is részt vehettek, ahol idén filmforgatásra is lehetőség nyílt. Arany János születésének évfordulójához kapcsolódva, Zámbori Soma színművész vezetésével 10 fiatal filmet forgatott Arany János Híd-avatás című balladája alapján. Szolnok önkormányzata 400 ezer forinttal támogatta a Híd-avatás c. film készítését.

Zámbori Soma kiemelte: az elkészült versfilm – mellyel műfajt teremtettek - amellett, hogy emléket állít Arany Jánosnak és az ő rejtélyes közel 200 éves balladájának; stílusteremtésével egyben új híd lehetősége is a verset mondó és a verset befogadó között. Céljuk, hogy a versek újszerű megközelítésével közelebb hozzák azokat a mai fiatalokhoz, egyúttal a készítők átélhették egy filmforgatás élményét.

Folytatódik a hagyomány – jelezte Pogány Attila -, hiszen jövőre is folytatódik a Megavers, ráadásul jubileumi, tizedik alkalommal rendezik meg. Terveik szerint a város középiskoláiban is levetítik a filmet, melynek további lehetőségeiről a Magyar Televízióval is tárgyalnak.

AktuálisSzolnokTisza moziMegavers produkcióHíd-avatásArany János