2024.04.24, Szerda

A Magosz mind a 19 megyében meggyőző eredménnyel nyerte meg az agrárkamarai választást

mti

2017.11.04. 09:37

Az országos tisztségek betöltésére az országosan legtöbb nyertes megyei küldöttlistát állító jelölőszervezet tehet javaslatot, az alakuló országos küldöttgyűlést 2017. december 20-án tartják.

Hirdetés

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) mind a 19 megyében meggyőző eredménnyel nyerte meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyeiküldött-választását.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke ismertette: 47 394-en éltek szavazati jogukkal, ez mintegy 13,13 százalékos részvételi arány, amely jóval magasabb a 2013-asnál. Ez nagyon komoly felhatalmazás európai összehasonlításban is - hangsúlyozta, példaként említve, hogy Lengyelországban 2,8 százalék volt a részvétel a kamarai választáson.
A leadott szavazatokból 45 563 volt érvényes, ezek 88,36 százalékát a Magosz és szövetségesei által alkotott lista kapta. Úgy fogalmazott: óriási felhatalmazást kaptak a tagságtól a következő öt évre, és úgy gondolják, ez a visszaigazolása annak a munkának, amelyet az elmúlt időszakban végeztek.
Meg kell köszönni az ellenfélnek, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) is, hogy korrektül végigvitte ezt a kampányt. A MOSZ 5311 szavazatot kapott. Mint mondta, szándékuk, hogy azokat is képviseljék, akik otthon maradtak, vagy akik nem a Magosz listájára szavaztak.

Győrffy Balázs megköszönte a kormánynak azt a támogatást, amelyet a vidék kapott az elmúlt években, és hozzátette: bízik benne, hogy a jó kapcsolat a továbbiakban is fennmarad.    

A NAK megyeiküldött-választást tartott pénteken, a választásra jogosult 360 ezer kamarai tag a lakóhelye vagy a székhelye alapján kijelölt szavazási körzetközpontban adhatta le voksát a megyei küldöttjelöltek neveit tartalmazó zárt listára. Az érdekképviseleti szervek közül a Magosz 17 támogató szervezettel közösen mind a 19 megyében, a MOSZ pedig 9 megyében - Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - adott le megyei kamarai küldöttgyűlési küldöttjelölti listákat.

A tervek szerint az Országos Kamarai Választási Bizottság hétfőn ülésezik és hirdeti ki az agrárkamarai megyeiküldött-választás eredményét.

Az alakuló megyei küldöttgyűléseket 2017. november 23-25. között tartják, a megyei küldöttek megválasztják az országos küldötteket és a megyei tisztségviselőket.
Az alakuló megyei küldöttgyűlésen a megyei tisztségek betöltésére a javaslatot a megyei küldöttek választása során nyertes listát állító jelölő szervezet jogosult megtenni.

AktuálisJász-Nagykun-Szolnok megyemagoszagrárkamarai választásmosz