2024.03.29, Péntek

Szakmák világa - Pályaválasztási Nap Kunszentmártonban

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal

2017.11.11. 13:15

A pályaválasztási napon 25 megyei és megyén kívüli középfokú oktatási intézmény és társszervezet mutatkozott be.

Hirdetés

 

Idén huszonegyedik alkalommal rendezte meg a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya a „Szakmák világa” Pályaválasztási Kiállítás és Szakmai Napokat, melynek társrendezvényét ezúttal Kunszentmártonban szervezték meg.

A Karcagi Szakképzési Centrum Kunszentmártoni Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája adott otthont a rendezvénynek, a kiállítással egy időben az iskola nyílt napot is tartott. A kiállító iskolákon kívül a látogatók betekintést kaptak az iskola életébe, interaktív állomás helyeket alakítottak ki.

Köszöntőt Wenner-Várkonyi Attila polgármester, Pardi Sándor Karcagi SZC főigazgatója mondott, a rendezvényt Dr. Kállai Mária nyitotta meg. A kormánymegbízott elmondta, az ország gazdasága az elmúlt években nagyon sokat erősödött. A régió gazdasága is tükrözi ezt a fejlődést, hiszen a gazdasági teljesítmény alapján felállított rangsorban már nem az utolsó harmadban kell keresni Jász-Nagykun-Szolnok megyét, hanem az elsőben, s az elmúlt hét év alatt a munkanélküliségi ráta 11,5%-ról 4,2%-ra esett vissza. Októberben tovább csökkent a mutató, hiszen az országos átlag 3,8%, a megyei pedig 5,5%. A Kunszentmártoni járás foglalkoztatási adatai is egyre kedvezőbb képet mutatnak. Míg tavaly októberben a relatív mutató 7,6% volt, ma már csak 6,6%.  A járásban a regisztrált álláskeresők száma egy év alatt 14,8 %-al csökkent, míg tavaly októberben 1840, ez év októberében csak 1567 fő volt. A 25 év alatti regisztrált álláskeresők száma tekintetében is jelentős változásról adhatunk számot. Míg 2016.októberében 263-an voltak, addig az idén októberben már csak 229-en, a csökkenés 12,9 %.

Ahhoz, hogy az ország gazdasága tovább erősödjön, fontos a foglalkoztatás bővítése, ennek pedig a szaktudás megbecsülése, a szakmatanulás és a szakmák változásának követése az alapja, ezért alakította át a kormány a székképzési rendszert.

 

Az új szakképzési rendszer egyre több fiatal számára teszi lehetővé a korszerű ismeretek megszerzését. Azok a diákok, akik részesei lehetnek ennek a képzési formának sokkal könnyebben jutnak munkához, hiszen olyan plusz ismeretekkel rendelkeznek, amelyek elsajátítását az ilyen képzésben nem részesülők még csak ezután ismernek meg- tette hozzá Dr. Kállai Mária.

A kunszentmártoni pályaválasztási napon 180 diák vett részt.

AktuálisKunszentmártonszakmák világaJász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatalpályaválasztási nap