2024.04.19, Péntek

Szolnok a néptánc egyik hazai fellegvára évtizedek óta

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal

2017.11.30. 10:44

10. alkalommal rendezték meg a megyeszékhelyen az Itt-Honi Népzenei- és Néptánctalálkozót.

Hirdetés

A rendezvénynek idén is az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ adott otthont.

Bár a néptánc későn, a 20. század 30-as, 40-es éveiben költözött csak be a városok kulturális életébe, azóta nemzedékek nőttek fel a népzene és a néptánc szeretetében.  Ami Szolnokot illeti, Várhelyi Lajos és az idén 70 éves Tisza Táncegyüttes teremtette meg az alapját annak, hogy a népzene, néptánc otthonra leljen a városban.

Szolnokon ma is közel ezer gyerek hódol aktívan a népi dallamoknak és ritmusoknak, biztosítva a minőségi utánpótlást a Tisza Táncegyüttesnek, valamint az ország különböző együtteseinek, miközben gazdagabbá válnak a népi kultúrával.

Dr. Kállai Mária köszöntőjében elmondta: „Lassan négy évtizede, hogy a néptánc, a népzene az életem egyik meghatározó szeletévé vált. Pedagógusként, később iskolaigazgatóként is kiváló csapatépítő eszköznek tartottam a táncot, mely értéket teremt, valamint jobb embert nevel a fiatalokból. Örülök, hogy itt vannak közöttünk ezek a tehetséges, világot látott, fiatal művészek, hazajönnek Szolnokra, mert tudják, hogy a város megbecsüli, szeretettel várja vissza őket.  Szükség van az ő kultúrateremtő erejükre. Nekik is köszönhetően újabb generációk járnak táncházba, ahol a zene és a mozgás közös szeretete olyan örömforrás, amely jó értelemben teszi függővé az embert, így válhattak egykori tanítványaink is elkötelezett mesterekké.”

Az est különlegessége volt, hogy sok olyan fiatal művész állt színpadra, akik gyermekkorukban is részesei voltak az Itt-Honinak. A régi tanítványokban nemcsak a folklór szeretete a közös, hanem az is, hogy a Szandaszőlősi Általános Iskolában ismerkedtek meg a népzenével és a néptánccal.

Tehetséges tanítványok nélkül nem lehet eredményeket elérni, de lelkiismeretes pedagógus nélkül sem. A zene és a tánc is akkor működik, ha áramlik az emberek között. Ennek szerencsére sok mestere van Szolnokon, táncpedagógusok és zenetanárok, akiknek tudása másokban áldássá vált, mert önzetlenül megosztották tanítványaikkal. Munkájukért valamennyiüknek köszönettel tartozunk – tette hozzá a kormánymegbízott.

 

S mivel a népzenészek, néptáncosok egy nagy, összetartó családot alkotnak, s egy igazi családban megünneplik a születésnapokat, ezért a találkozót a város és a kormányhivatal közös ajándékának, a 300 szeletes csokoládétortának az elfogyasztása és természetesen táncház zárta.

Galéria

AktuálisSzolnoknéptáncAba-Novák Agóra Kulturális KözpontItt-Honi Népzenei és NéptánctalálkozóJász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal