2024.04.25, Csütörtök

Az árhullám még nem tetőzött megyénkben de már mérséklődött a belvízi készültség

szoljon.hu

2017.12.27. 14:40

A kedvező hidrometeorológiai helyzetnek és a folyamatos szivattyúzásnak köszönhetően péntek reggeltől három belvízvédelmi szakaszon első­fo­kúra mérsékelte a készültséget a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság – adott tájékoztatást a helyzetről Laczi Zoltán, az igazgatóság sajtóreferense.

Hirdetés

A Tisza árhulláma miatt azonban továbbra is elsőfokú az árvízvédelmi készültség a folyó jobb és bal partján, összesen száztíz kilométernyi védvonalszakaszon.

A Kötivízig szerda reggel óta elsőfokú árvízvédelmi készültséget tart fenn a doba-kanyari, a fegyvernek-ledencei szakaszokon és a tiszaföldvár-pityókai szakasz két őrjárásában.

A Kisköre alatti folyószakaszon első fokot elérő, azt kissé meghaladó tetőző vízszintek kialakulása várható.

Belvízfronton szerencsére „enyhülésről” számolhatott be a vízügyi szakember: tegnap reggeltől már csak a karcagi belvízvédelmi szakaszon üzemeltek a szivattyútelepek – azok viszont két műszakban, másodfokú készenlét mellett.

Elsőfokú a készültség Tiszakécske, Kisköre, Kunhegyes, Mezőtúr, Jászkisér, Cegléd, Kisújszállás és Cibakháza körzetében. Az igazgatóság területén négy és fél ezer hektárt borít víz.

Negyven stabil szivattyútelep üzemel, melyek együttesen megközelítően napi egymillió köbméter vizet emelnek át a befogadókba. A belvízvédekezésben hetvenegyen vesznek részt.

Az igazgatóság működési területén lévő települések közül információink szerint Túrkevén rendeltek el másodfokú belvízvédelmi készültséget.

Galéria

AktuálisárvízkészültségárhullámJászkunság