2024.03.29, Péntek

Emléktáblát avattak dr. Küry Albert tiszteletére

Jász-Nagykun-Szolnok Kormányhivatal

2017.12.23. 12:00

Dr. Küry Albert Jász-Nagykun-Szolnok vármegye alispánja, éppen 150 éve, 1867. december 10-én született.

Hirdetés

 

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal kezdeményezésére az évforduló alkalmából emléktáblát helyeztek el a jászkiséri születésű alispán egykori, szolnoki lakóházának falán, a Madách utca 49. szám alatt. Az avatáson a Kormányhivatalt Urbán Ildikó igazgató, a megyei önkormányzatot Piroska Miklós alelnök, a várost Szabó István alpolgármester, a Jászságot ifj. Sebestyén Ferenc, Jászkisér társadalmi alpolgármestere képviselte.

 

 

A hivatalnokok vagy közszolgák feladata sosem volt egyszerű. Hivatásuk valódi szolgálat minden korban, a szó legnemesebb értelmében. Dr. Küry Albert Jász-Nagykun-Szolnok vármegye alispánja, éppen 150 éve, 1867. december 10-én született. Az egykori alispán tiszteletére rendezett emléktábla-avatást Urbán Ildikó igazgató nyitotta meg. Köszöntőjében dr. Küry Albert hivatali tevékenységét méltatta: „A mai napon egy olyan nagyszerű emberre emlékezünk, aki az 1900-as évek első két évtizedében a vármegyei közigazgatás vezető alakjaként köztiszteletnek örvendett, s a mai napig példát vehetünk róla szerénységből, emberségből, hivatástudatból és a megyében élő emberek iránti elkötelezettségből. Közigazgatásunk többször is megemlékezett róla, hogy szellemiségét elevenen tartsa: 2016 februárjától a Damjanich múzeum Pantheonjában elhelyezett dombormű, a városban pedig utca őrzi a nevét. Dr. Küry Albert olyan tisztviselő volt, aki valóban szolgálni akarta az embereket, s amikor példás munkájáért a megye főispánjává választották volna, szerényen megmaradt a hivatalt irányító alispánnak. Életútja tökéletesen példázza, hogy mi az igazi szolgálat, mit is tud tenni a közigazgatás.”

 

Ezt követően dr. Fülöp Tamás, a Neumann János Egyetem Gazdálkodási Karának dékánja dr. Küry Albert koráról, annak az életpályára tett hatásáról, és az alispán emberi nagyságáról beszélt. Beszédében kiemelte, hogy az alispán nagyfokú szociális érzékenységgel segítette a megye lakóit az első világháború időszakában Jótékonysági mozgalmakat támogatott, közreműködött a hadiárvák és -rokkantak megsegítésében. A hivatalából adódó, tőle elvárható mértéken felül végzett karitatív munkát, támogatta a rászorulókat. E tevékenységét felesége Barthus Irén is támogatta. Dr. Küry Albert meghatározó szerepet vállalt a vármegyében ekkor megszervezett védőnői hálózat és csecsemőgondozási intézményrendszer kialakításában is.

 

Piroska Miklós alelnök az emlékezés fontosságát hangsúlyozta, hiszen a Madách utca 49. előtt mostantól kezdve jártában-keltében bárki megállhat az emléktábla előtt. Aki ismeri Küry alispán tevékenységét, az emlékezhet rá, aki számára ismeretlen a neve, annak felkeltheti az érdeklődését, így közigazgatásunk e jelentős személyiségének emléke nem vész feledésbe.

 

A megemlékezéseket követően leleplezték az emléktáblát. Az „aranyszájú” alispánra emlékezve, a Kormányhivatal és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Államigazgatási Kollégium részéről Urbán Ildikó igazgató és Dr. Rácz Andrea aljegyző, Jászkisér városának részéről ifj. Sebestyén Ferenc koszorúzott. 
AktuálisSzolnokJász-Nagykun-Szolnok KormányhivatalDr. Küry Albert