2024.04.23, Kedd
Horgászvizsgák 2018-ban is
Kép: Facebook

Horgászvizsgák 2018-ban is

alfoldhir.hu

2017.12.29. 12:00

A Tisza-tavi Sporthorgász Kft. 2018-ban is havonta tart horgászvizsgát a tiszafüredi Horgászati Központban. Az első bizonyítvány szerzési lehetőség 2018. január 15-én délelőtt 10 órától lesz. Jelentkezési határidő: 2018. január 12. 16:00.

Hirdetés

A horgászvizsgán először egy 32 kérdésből álló teszten kell a vizsgázóknak számot adniuk a tudásukról. A többségében feleletválasztós kérdéssor megválaszolására 45 perc áll rendelkezésre. Minden kérdés 1 pontot ér. A sikeres teljesítéshez 22 pontot kell elérni.  A kérdések az alábbi témaköröket ölelik fel:

  • a halgazdálkodási és halvédelmi jogszabályokat
  • a Magyarországon élő halfajok meghatározását és főbb biológiai jellemzőit
  • az alapvető horgászmódszereket
  • a horgászzsákmánnyal való kíméletes bánásmódot
  • a vízparti és a csónakból való horgászat legfontosabb biztonsági szabályait
  • a halászati őrzés horgászokat érintő alapvető ismereteit
  • a horgászattal kapcsolatos legfontosabb vízügyi, természet- és környezetvédelmi szabályokat
  • az egyesületi tagságból eredő jogokat és kötelezettségeket, a horgász szervezetek szerepét
  • a horgászrendi szabályozások szerepét
  • a horgászetikát.

A teszt sikeres megírása után a megfelelt vizsgázók egyesével szóbeli részen vesznek részt. Ennek keretében tíz képet kell a vizsgázónak húznia, melyek mindegyikén egy-egy halfaj szerepel. A képen látható tíz halfaj közül 6 a fogható fajok, kettő a tájidegen és invazív fajok, míg kettő a nem fogható és a védett fajok képeit ábrázolja. A vizsgázónak fel kell ismernie a halfajokat és ismertetni azok főbb biológiai jellemzőit. Ahol van, ott a tilalmi időt, a méret és mennyiségi korlátozásokat is. Minden halfelismerésért 1 pont jár, míg a legfontosabb biológiai jellemzőinek ismertetése szintén 1 pontot ér. A sikeres vizsgához az így elérhető 20 pontból 14-et kell megszerezni, de a nem fogható és védett fajok mindegyikét fel kell ismerni.

A szóbeli vizsga után a vizsgázó azonnal megtudja a vizsga eredményét és azt, hogy megfelelt-e vagy sem. Ekkor külön kérésre lehetősége van a vizsgázóknak megtekinteni a vizsgalapot és tájékoztatást kérni a pontozási szempontokról. Később erre már nincs mód! Az összes szóbeli vizsgázó beszámolója után a vizsgaelnök kiállítja a vizsgabizonyítványokat a sikeres vizsgát tevők részére.

Jelentkezni személyesen a társaság irodájában, illetve a jelentkezési lapot letöltés után, hiánytalanul kitöltve és azt az 5350 Tiszafüred, Pf. 76. címre, személyesen vagy postai úton visszajuttatva, vagy beszkennelve, emailben az [email protected] címre elküldve lehetséges. További információ a társaság honlapján elérhető.

A tananyag a NÉBIH honlapjáról tankönyv formájában letölthető.

AktuálisTisza-tóhorgászvizsga