2024.03.29, Péntek

Megjelent a Jászsági évkönyv 25. száma

kormanyhivatal.hu

2017.12.03. 11:00

Az időszaki kiadvány sokkal több, mint adatok, tények gyűjteménye. Emberi sorsok bontakoznak ki belőle, s ez a személyes perspektíva és hangvétel teszi izgalmas olvasmánnyá a kötetet.

Hirdetés

 

Jászberény történetének újabb fejezeteit örökíti meg a Jászsági Évkönyv 25. száma, melyet a jászberényi Főnix Fészek Műhelyházban mutattak be. Az ünnepi alkalmon Dr. Kertész Ottó, az évkönyvet gondozó alapítvány kuratóriumi elnöke köszöntötte a vendégeket, a jubileumi kiadványt Dr. Kállai Mária kormánymegbízott méltatta, és Dr. J. Nagy László professor emeritus mutatta be az új évkönyvet.

Kiváló tudósok, elkötelezett középiskolai tanárok és egyetemi oktatók, levéltárosok, könyvtárosok, művészek, valamint gazdák és gazdaasszonyok beszélnek hol a saját életükön keresztül, hol a szakmai kutatásaik segítségével, hol egy-egy remek fotósorozattal arról a különleges világról, amit Jászságnak hívnak. 

 

Mint azt Dr. Kállai Mária összegezte: „Lehet, e tartalmas, színes könyv alapvető rendeltetése a Jászság tudományos eredményeinek, az itt élő közösség munkájának, az innen elszármazók életútjának rendszeres, áttekintő ismertetése, a gazdasági-társadalmi életre vonatkozó statisztikai mutatók közlése. Ennél fontosabb azonban, hogy az itt közölt írások – legyen szó színház- vagy óvodatörténetről, a 250 éves Lehel Vezér Gimnáziumról vagy a fennállásának éppen centenáriumát ünneplő tanítóképzőről - összekötik a Jászság múltját a jelennel, s Piroska Miklósnak, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés alelnökének tanulmánya révén már előre, a jövőbe is tekinthetünk. Hiszen élet csak abban a térségben keletkezik és marad fenn, amelynek határozott jövőképe van.” A Jászságnak, amely megyénk járásai közül a gazdasági mutatókat tekintve kiemelkedik, biztosan lesz jövője, olyan jövője, amelyet erős gyökerek táplálnak – tette hozzá a kormánymegbízott.

AktuálisJászsági Évkönyv