2024.03.29, Péntek

Novemberi ülését tartotta Szolnok város közgyűlése

szolnok.hu

2017.12.02. 18:24

A képviselők döntöttek számos fontos előterjesztésről, mint például a Temető úti rendelő újjáépítéséről, a Széchenyi körúti rendelő felújításáról, önkormányzati intézmények energetikai korszerűsítéséről.

Hirdetés

 

Napirend előtt Szolnok 2017. évi foglalkoztatási helyzetéről tájékoztatta a közgyűlést a Szolnoki Járási Hivatal. A beszámolóban elhangzott, a munkanélküliek száma csökkent, jelenleg 4,9 százalék, a bérszínvonal emelkedése pedig remélhetőleg a munkaerőhiány mérséklődését eredményezi.

A testület 2017. december 1-től 2022. november 30-ig az eddigi igazgatót, Molnár Évát bízta meg a Bartók Béla Kamarakórus vezetésével.

Elfogadták a képviselők a Modern Városok Program előrehaladásáról szóló tájékoztatót és az egyes projektek végleges költségvetését. A műszaki előkészítés keretében elkészültek a projektek tervezői költségbecslései, melyek rámutattak az előzetesen kalkulált forráskeretek szűkösségére. Ezért az MVP projektek esetében forrásráemeléseket kezdeményeztünk a támogatáskezelést végző minisztériumoknál. Eszerint a Tiszai kikötő és kapcsolódó létesítmények fejlesztése1,438 Mrd., SzolnokiMűvésztelep fejlesztése 1,5067 Mrd., Tiszaliget fürdőfejlesztési projekt támogatása 5,5 Mrd., míg a Véső Úti Sporttelep és Strandfürdő fejlesztése 1,3 Mrd. forintból valósítható meg.

 

Indulhat a Széchenyi Körúti Sportiskolai Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola energetikai fejlesztésével kapcsolatos projekt – mindez 285 forintból valósulhat meg -, és a "Széchenyi körúti orvosi rendelő fejlesztése" című pályázat benyújtását is támogatta a testület. A Széchenyi lakótelepen és a belvárosban élő kisgyermekeseket érinti a hír, hogy elfogadták a"Móra úti és Aranyi Sándor úti bölcsődék energetikai fejlesztése" című pályázat benyújtásáról szóló előterjesztést.

Újjáépülhet a Temető úti rendelő a pályázat pozitív elbírálása esetén. Az új épület két gyermekorvosi, védőnői és fogorvosi körzet otthona lesz majd. Felújítják a járdát, parkolókat és a kerékpártárolókat. A beruházás 250 millió forintból valósul meg.

A közgyűlés 2017. július 27-én fogadta el Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata „Családbarát Szolnok” programját és a megvalósítására előkészített Cselekvési tervet. A „Családbarát Szolnok” programban megfogalmazott juttatások közül a közgyűlésen elfogadott előterjesztés az újszülöttek, a hármas ikreket nevelő családok, a házasságot kötő párok, az 50. házassági évfordulót ünneplő házaspárok számára tervezett juttatásokat érinti. Az újszülöttek ajándékcsomagot, az első lakáshoz jutók vissza nem térítendő támogatást kapnak. Azok a családok pedig, ahova hármas ikrek születnek, fél évig gondozónő segítségét vehetik igénybe.

Az előterjesztés elfogadását követően benyújthatók a "Szolnoki középületek épületenergetikai fejlesztése I-III." című pályázatok, melynek eredményeképpen a már elindult fejlesztési irányt követve újabb szolnoki középületekben épülhetnek ki korszerű energetikai rendszerek.

A törvény által biztosított adóztatási szabadsággal élve, de a differenciálást is szem előtt tartva történik a többlakásos társasházakban lévő tárolók adóztatása. Ha a tárolóhelyiség az 5 nm-t nem éri el, akkor adómentes, az 5 és 20 nm közötti tárolóhelyiségek éves bérleti díja 200ft/nm összegre csökkent. Az ezen fölüli nagyságú tárolóhelyiségek 990ft/év/nm mértékben adóznak.

AktuálisSzolnokSzolnok Közgyűlés