2024.04.25, Csütörtök

Soros ülését tartotta a Szolnok Megyei Államigazgatási Kollégium

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal

2017.12.13. 10:25

A 2018. január 1-jén hatályba lépő Általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvényről tartott tájékoztatót a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Államigazgatási Kollégium 2017. évi soros ülésén dr. Horváth Tamás, a Miniszterelnökség Hatósági Szakigazgatási Főosztályának vezetője.

Hirdetés

 

Dr. Berkó Attila főigazgató köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a hivatali aktualitások mellett fontos, hogy mind a törvényhozók, mind a végrehajtók megemlékezzenek a nemzetet megtartó és gyarapító értékekről, ünnepekről, mint a reformáció vagy jeles személyiségekről, mint megyénk „aranyszájú” alispánja, Dr. Küry Albert. Az 1900-as években tevékenykedő tisztviselőnek december 20-án emléktáblát kíván állítani a kormányhivatal. A példásan élő és dolgozó alispán egykori, Madách úti lakóházának falán márványtábla fogja hirdetni, hogy a megyeszékhelyen élt és tett a közjóért a vármegyei közigazgatás e meghatározó alakja.

 

A három napirendi pont elfogadása után dr. Németh Mónika főosztályvezető, a MKK területi elnöke, a kormányhivatal foglalkoztatási főosztályának vezetője tájékoztatta a Magyar Kormánytisztviselői Kar 2017. évi választási eredményeiről a jelenlévőket. Ezt követően dr. Denke Gergely, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat vezető főtanácsosa Reformáció és társadalom címmel tartott előadást a reformáció 500. évfordulójának alkalmából. Végül dr. Horváth Tamás a 2018. január 1-jén hatályba lépő Általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvényről tartott tájékoztatót.

Mint azt a főosztályvezető összefoglalta, az Ákr. az egyszerűségre, közérthetőségre és tömörségre törekszik. Hangsúlyozta, hogy a paradigmaváltás jegyében az Ákr. szigorú és kevés eltérést enged az általános szabályoktól. Fogalomhasználata is szándékoltan különbözik a korábbi gyakorlattól, jogerő helyett a véglegesség, jogsegély helyett a megkeresés terminológia alkalmazandó, elhatárolva ezzel is a bírósági és a hatósági eljárásokat. A továbbiakban szó volt az Ákr. szerinti eljárásokról, a jogorvoslati rendszerről és a végrehajtásról is.

AktuálisJász-Nagykun-Szolnok Megyei KormányhivatalJász-Nagykun-Szolnok Megyei Államigazgatási Kollégium