2024.04.20, Szombat

Szolnoki csipkecsokoládé

szolnok.hu

2017.12.17. 12:00

Szolnok városának is van csipkéje, ami nagyon különleges. Igaz, még csak közel száz éves múltra tekint vissza, de máris bekerült a városi értéktárba.

Hirdetés

Vajon hányan tudják, hogy Szolnok nemcsak az ízletes gulyásáról, a kiváló habos isleréről vagy a gyönyörű tiszavirágzásról híres?

Vajon hányan tudják, hogy a halasi csipke vagy a kalocsai hímzés mintájára a szolnokiaknak is van mivel büszkélkedniük?

A csipke első tervezője és készítője Hagyák Stefánia volt, aki az 1920-as években adta ki keze közül az első darabokat. Bár egyedi csipkéi kelendőek voltak Szolnokon, technikája nem terjedt el széles körben.

Miután Stefánia elköltözött a városból, csak unkahúga, Jakab Antalné Mészáros Gizella vitte tovább ezt a tudást, amit aztán egyetlen tanítványának, Tóth Béláné Szabó Teréziának adott tovább, aki 2003-tól e szolnoki érték megőrzésén és népszerűsítésén fáradozik. Bemutatókon, kiállításokon, vásárokon, kézműves táborokban igyekszik felkelteni az érdeklődést e kevésbé ismert szolnoki értékünk iránt.

Az ő érdeme, hogy mára már nemcsak országszerte, de külföldön is, Ausztráliában, Francaiországban, sőt Japánban is ismerik.

Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzatának célja, hogy a város ezen értékét tovább erősítse, s, ha valaki a megyeszékhelyre gondol, nem utolsó sorban a szolnoki csipke gondolata is eszébe jusson.

Az Önkormányzat ezen elgondolásra építve megalkotta a Szolnoki Csipkecsokoládét.

Az egyedi és különleges ízvilágú, 44%-os madagaszkári tejcsokoládé málnaecettel karamellizált kakaóbabbal és tonkababbal ízesített, a tábla tetején pedig a Terike által elkészített szolnoki csipke mintája található, méltó öltözetben megjelenítve ezt a csodát.

A szolnoki csipkecsokoládé kiváló ajándék lehet bárki számára bármely alkalomra, mely december 15-től 1990 Ft/db áron a Tourinform Szolnok Irodában is megvásárolható.

A szolnoki csipke jellegzetessége és készítésének menete:

A szolnoki csipke zsinórja – a halasitól eltérően - úgynevezett körmönfont, kerek zsinór, mely kidomborodik a teljes felületből. A szolnoki csipke állandóan ugyanazt a 26 öltésfajtát használta, s használja mind a mai napig, melyek összehúzása soha nem azonos.

A csipke nem törekszik pókhálószerű légiességre, öltései nagyobbak, zsinórja is erősebb, az összehúzás rusztikusabb. Soha nem használt és nem is használ stoppoló-öltéseket.

A szolnoki csipke készítésének talán a legfontosabb jellemzője, hogy a mintaszerkesztés során a tervező és a készítő az öltésfajták ritmikus, esztétikus, a minta szerkezetét hangsúlyozó váltakoztatására épít.

A készítés menetének 2 fő egysége van: a zsinór elkészítése és a mintarajz kitöltése.

A mintát a zsinór vonalvezetése rajzolja körbe, az öltések ezt követően készülnek. A szolnoki csipke zsinórja minden segédeszköz nélkül, kézzel készített körmönfont zsinór. Két egyforma fonalgombolyag szükséges hozzá, amelyek végét összekötik.

Ezután válogatva a két kezet egyszer az egyik, máskor a másik mutatóujjon kell hurkot tartani. A hurkon tulajdonképpen mindig átvezetik a másik ujjról a szabad szálat, ezzel a másik kézre kerül a hurok, ezt váltogatva szaporodik a zsinór, melynek elkészítése után következik a minta kiválasztása.

A választott mintát pergamenre rajzolják, majd a rajzolt oldalával lefelé fordítva egy kicsivel nagyobb vászonra fércelik. A vászon szélét körben visszahajtják a pergamenre, majd keresztben is levarrják az egészet, hogy ne tudjon elmozdulni.

A zsinórt a minta körvonalaira rögzítik, 2-3 mm-enként. A tűt felszúrják, körbeveszik a zsinórt a fércelő cérnával, majd ugyanott szúrják vissza, ezt követi a zsinór által lehatárolt részek kitöltése, a 26 ismert öltés közül válogatva.

Miután a közöket öltéssel töltötték ki, a vászon oldaláról elvágva rögzítő szálakat, lefejtik róla a kész csipkét.

 

AktuálisSzolnokszolnoki csipkecsipkecsokoládé