2024.03.28, Csütörtök

Ünnepi emlékülés tartottak a Jászberényi Campuson

JNSZMKH Kormánymegbízotti Kabinet

2017.12.01. 19:59

100 éves a jászberényi tanítóképzés címmel tartottak emlékülést az Eszterházy Károly Egyetem Jászberényi Campusának Apponyi termében. A tanítóképző centenáriumi ünnepségsorozatának újabb alkalmán Dr. Liptai Kálmán rektor, Dr. Horváth Zita felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár, Dr. Kállai Mária kormánymegbízott és Dr. Varró Bernadett főigazgató köszöntötte a résztvevőket

Hirdetés

A jászberényi tanítóképző tanáregyéniségei, sikeres diákjai révén immár 100 éve részese a jászság történelmének. Az intézmény képzési struktúrája ez idő alatt többször is megújult, ám nem változott a szellemisége: a hallgatókból értelmes, a világra nyitott pedagógusokat kívántak formálni.

 

 

A centenáriumi ünnepségen a beszédek sorát Dr. Liptai Kálmán, az Eszterházy Károly Egyetem rektora kezdte meg, majd az Emberi Erőforrások Minisztériuma képviseletében Dr. Horváth Zita felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár asszony mondta el ünnepi gondolatait, majd a százéves intézményt köszöntötte Dr. Kállai Mária Kormánymegbízott is.

 

 

Dr. Kállai Mária hangsúlyozta, Magyarország Kormánya 2010-től tudatosan, felelős gondolkodással épp a pedagóguspálya, a pedagógushivatás megerősítését tűzte ki egyik legfontosabb céljául. „ Elmondhatjuk, az elmúlt évben 30 százalékkal növekedett azoknak a száma, akik pedagógusképzésre jelentkeztek. Idén a FELVI országos adatai szerint, népszerűségét tekintve a harmadik helyen áll a pedagógusképzés, ami azt mutatja, érdemes fejleszteni a campust, megtenni mindent a fejlődéséért, hiszen régiónknak szüksége van rá. A tanítóképzés a vidéki, kistelepülések számára különösen fontos. A kormány törekszik arra, hogy ahol csak lehet, bölcsődét, óvodát működtessen, és helyben tartsa az alsótagozatosok oktatását. A jó óvónő és tanító a záloga a jó köznevelésnek, és növeli a település megtartó erejét”– tette hozzá a kormánymegbízott.

 

 

A köszöntőket követően Dr. Szabó Tamás, Jászberény Város polgármestere jelképesen átadta a Jászberény Város Önkormányzatának támogatásával felújított, megszépült dísztermet. Az ünnepi ülést követően a résztvevők a tanítóképzés 100. évfordulójának alkalmából emlékfát ültettek a Tanay-kertben.

AktuáliscentenáriumEszterházy Károly EgyetemJászberényi Campusemlékülés