2024.03.28, Csütörtök

224 milliárd forint értékű a Szolnokot érintő fejlesztés

mti

2018.01.25. 14:08

Mintegy 224 milliárd forint értékű a Szolnokot érintő Modern városok program, ebből a legnagyobb az M4-es gyorsforgalmi úthálózat fejlesztése - mondta a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter kedden, a terveket bemutató országjárása szolnoki állomásán.

Hirdetés

Kósa Lajos szólt arról, hogy a programban 250 projektet támogatnak összesen 3500 milliárd forinttal, amiből - tervezésre, projekt-előkészítésre - 600 milliárdot már megkaptak az önkormányzatok, ami azt jelenti, hogy időarányosan jól áll a program végrehajtása. 

Szolnok bekötése a gyorsforgalmi úthálózatba - az M4-es kiépítése - kiemelt fontosságú, ennek becsült összege 207 milliárd forint, tavaly 45,5 milliárd forintot már kifizetett a kormány. A miniszter kitért arra, hogy a szolnoki ipari park fejlesztésére - egy 62 hektáros terület kialakítása - 6,1 milliárd forintot szánnak, a tiszaligeti fürdő fejlesztésére 5,5 milliárd forintot, a kikötő fejlesztésére 1,5 milliárdot, a Véső utcai sporttelepre pedig több mint 1 milliárdot. A művésztelep kialakításával kapcsolatban az önkormányzat jelezte, hogy mintegy 300 millió forintos forrásbővítésre van szükség.

 

Kósa Lajos a MÁV-Start Zrt. Szolnoki Járműjavító üzemében tett látogatás után azt mondta: a vasúttársaságnak 100 InterCity vasúti kocsi gyártására van igénye, ebből húszról már szerződéses megállapodás van. A szolnoki önkormányzat jelezte igényét további fejlesztésekre is az MVP-n kívül. A Csáklya utca környékén szeretne a város még egy Tisza-hidat, ez egy mintegy 30-40 milliárd forint körüli összeg. Szóba került a volt laktanya közművesítése, fejlesztése, a zsinagóga felújítása, sportcsarnok építése, oktatási fejlesztések, valamint a Kisfaludy program keretében új szálloda építését is szeretné a város.

Az előkészítést követően dönt majd arról a kormány, hogy a felsoroltak közül mit lehet finanszírozni.

 

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere elmondta: a kormánnyal kötött együttműködés jó ütemben halad, minden MVP -n belüli projekt esetében elkészültek a megvalósíthatósági tanulmányok, erre 227 millió forintot kaptak összesen. 

A Szolnoki Művésztelepet a város "történelmi magjának" nevezte és egy új bástya is épül majd a Zagyva-híd mellett. Új kiállítótér létesül a művésztelepen belül, a Zagyva mellett pedig egy várfalat imitáló sétány, "várat építünk a Modern Városok Programjában"- fogalmazott.
Szolnok első számú kérése az M4-es gyorsforgalmi út megépítése, fontos továbbá egy északi elkerülő út is.

Kállai Mária kormánymegbízott a sajtótájékoztatón hangsúlyozta az útépítés fontosságát, hiszen, mint mondta, a decentralizáció akkor kivitelezhető, ha el is lehet érni az adott helyszínre. 

AktuálisSzolnokModern Városok Program