2024.03.28, Csütörtök

Átadták a felújított egészségházat Szelevényen

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal

2018.01.26. 14:00

A megújult épületben az egészségügyi alapellátást korszerű körülmények között és az önkormányzat számra is gazdaságos módon tudják biztosítani a helybeliek számára.

Hirdetés

 

Szelevény község - még az 1950-es években épült - egészségházát újították fel a TOP-4.1.1-15-JN1-2016-00003 azonosító számú projekt keretében. A projektzáró rendezvényen a kormányhivatal nevében Dr. Kállai Mária köszöntötte az esemény résztvevőit, majd Boldog István országgyűlési képviselő mondott beszédet. A több mint 32 millió forintos beruházás részleteit Pánczél Ferenc, Szelevény polgármestere ismertette.

A Széchenyi 2020 részeként az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a hazai központi költségvetési előirányzat támogatásával befejeződött a szelevényi orvosi rendelő felújítása. Az elmúlt években az önkormányzat csak a legszükségesebb állagmegóvó munkálatokat tudta elvégeztetni a több mint 50 éves egészségházon, így mára több szempontból - a gazdaságos üzemeltetés, az orvosok megtartása, az egészségügyi szolgáltatások bővítése érdekében - is szükségessé vált a Kossuth úti épület fejújítása.

 

Mint azt Dr. Kállai Mária köszöntőjében hangsúlyozta, a vidék sikereinek és kudarcainak a társadalom minden tagja részese. A kormány évek óta azon dolgozik, hogy újra legyen a vidéki élet becsülete és vonzereje. Magyarországon az energiafelhasználás mintegy 40%-a épületekben történik és az is látható, hogy a többségük régi építésű, korszerűtlen. Azonban ha ezeket jól szigeteljük, és megújuló energiaforrásokat használunk, akkor jelentős költségcsökkentés érhető el és még gyermekeink, unokáink nemzedékeinek energiabiztonságát is megteremtjük. Egy társadalom, egy település morális szintjét mutatja, hogyan foglalkozik polgáraival. Itt Szelevényen az önkormányzat szívügyének tekinti, hogy a lehetőségekhez mérten segítse az itt élők életminőségének javítását. Ez a mostani fejlesztés is hozzájárul a település népességének megtartásához, az életminőség javításához, a munkaképesség fenntartásához, továbbá az épület energiatakarékos üzemeltetéséhez, amely nagymértékben csökkenti Szelevény Község Önkormányzatának energiaköltségét.

A beruházás részleteit Pánczél Ferenc, Szelevény polgármestere foglalta össze. A legsúlyosabb gondot az épület műszaki állaga, az ingatlan energetikai paraméterei jelentették. Az épület hővesztesége és az energiafelhasználási költségek nagyon magasak voltak. A projekt közvetlen célja tehát az orvosi rendelő felújítása volt, amely magában foglalta a tetőszerkezet cseréjét, a homlokzati hőszigetelést, a nyílászárók cseréjét, valamint szilárd tüzelésű kazán beépítését. „A száz százalékban támogatott beruházás értéke 32.150.079 Ft volt, s az önkormányzat 25-30%-os energiamegtakarítást remél a felújításnak köszönhetően” - tette hozzá a polgármester.

 

Az orvosi rendelőben jelenleg egy háziorvos, gyermekorvos praktizál, valamint egy védőnő lát el egészségügyi szolgáltatásokat helyettesítéssel. Az önkormányzat a helyben igénybe vehető egészségügyi szolgáltatások körét szeretné bővíteni fogászattal is, amely jelenleg csak Kunszentmártonban érhető el.

AktuálisJász-Nagykun-Szolnok Megyei KormányhivatalegészségházSzelevény