2024.03.28, Csütörtök

Megérkezett a pénz a tiszai raftingpályára

turizmus.com

2018.01.02. 11:00

241 millió forintot különítettek el a kiskörei víztározó környékének turisztikai és sportcélú fejlesztésére.

Hirdetés

A Magyar Kajak-kenu Szövetségben már ősszel beszéltek azokról a tervekről, miszerint az alföldi síkvidék ellenére a Tiszán is lehet raftingolni, vagyis a Tiszán is lehetséges a vadvízi evezés.

Az aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos, Révész Máriusz akkor azt mondta, hogy maga is meglepődött az ötleten, de utánanézett, és kiderült, hogy Európában már több helyen is alakítottak ki olyan pályát, ahol mindössze 4-6 méter a szintkülönbség.

 

A december 22-ei kormányhatározat nem szól ugyan a raftingról, de a kiskörei vízerőmű turisztikai és sportcélú fejlesztésének előkészítésére a 2018. április 15-ei határidőt szabja meg. Egyúttal pedig nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek minősítette a beruházásokat, vagyis az engedélyeztetési eljárásokat egyszerűbbé tette.

A kiskörei vízerőmű Magyarország legnagyobb ilyen létesítménye: a négy turbina összteljesítménye 28 megawatt, vagyis egy közepes város fogyasztását tudja biztosítani. Az erőmű fő feladata a Tisza-tó vízszintjének megfelelő szabályozása. A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság folyamatosan szervez túrákat a látogatóközpontban, ahol nemcsak a vízerőmű működését, hanem a természeti környezetét is bemutatják.

AktuálisTiszakiskörei víztározóraftingpályavadvízi evezés