2024.03.29, Péntek

Nőtt az éjjeli menedékhelyek kihasználtsága

mti

2018.01.17. 14:10

Az elmúlt napokban, a hidegebb idő beköszöntével fokozatosan emelkedett a hajléktalanok számára fenntartott éjjeli menedékhelyek kihasználtsága - tájékoztatta a Menhely Alapítvány az MTI-t.

Hirdetés

 

Az alapítvány diszpécserszolgálatának adatai szerint hétfő éjszaka az országban átlagosan 84, a fővárosban 80 százalékos volt a kihasználtság.

Vas, Heves, Tolna, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok megyében minden férőhelyen aludt valaki. A segítő szervezetek pótágyakon, matracokon helyezik el a rászorulókat, ha már betelt a szálláshely.
Az ellátórendszer mindent megtesz annak érdekében, hogy befogadja azokat a rászorulókat, akik kénytelenek éjszakájukat az éjjeli menedékhelyeken tölteni.

A diszpécserszolgálat napi 24 órában fogadja a bejelentéseket a veszélyeztetett helyzetben lévő emberekről a +36 1 338 4186-os telefonszámon. A regionális diszpécserszolgálatok elérhetősége megtalálható az alapítvány honlapján, a menhely.hu oldalon.

A szolgálat a 24 órában működő krízisautót, speciális utcai szolgálatokat, illetve alapesetben az illetékes utcai szolgálatokat küldi ki a nehéz helyzetben lévő emberekhez, segítenek az elhelyezésükben, illetve takaróval, élelmiszerrel látják el azokat, akik nem fogadják el a szállások nyújtotta lehetőségeket.

Az utcai gondozó szolgálatok naponta többször is meglátogatják a területükön ismert embereket, és teszik meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy minél többen kerülhessenek védett, biztonságot nyújtó helyre.

A fővárosban 19 szállásnyújtó intézmény, több mint 1900 férőhellyel várja a segítségre szorulókat. Országosan csaknem 4500 férőhely áll rendelkezésre éjjeli menedékhelyeken - írta a Menhely Alapítvány, amely arra kér mindenkit, hogy fokozottabban figyeljen a környezetében hajlék nélkül élő emberekre, illetve a szomszédságukban ismert magányos emberekre, hiszen ilyenkor ők vannak a legjobban kiszolgáltatva a hideg időjárásnak.

AktuálisJász-Nagykun-Szolnok megyehajléktalanmenedékhely