2024.03.29, Péntek

Növekvő pályán a turizmus

szolnok.hu

2018.01.03. 16:00

Elkészült az észak-alföldi régió három megyéjének turisztikai összesítése.

Hirdetés

Az elmúlt tíz esztendőt felölelő adatsorból kiderül, hogy a Hajdúszoboszlóra és Debrecenre építő Hajdú-Bihar megye lényegesen több vendéget fogad, mint Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megyék. Ez elsősorban Hajdúszoboszlónak köszönhető, de Debrecennek sincs miért szégyenkeznie, mint ahogyan az utóbbi években Szolnokra is egyre többen látogatnak el.

Érdekesség, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megyében sokkal több vendégéjszakát töltenek el az ide érkező turisták, mint Szabolcsban, több mint kétszer annyit!

 

Szolnokon különösen az utóbbi években figyelhető meg emelkedés, amit alighanem tartósan tovább növelhet a Tiszaligetben megépülő fürdő. Nem elhanyagolható szempont az úgynevezett üzleti turizmus, mely az elsősorban a külföldi tulajdonú vállalatok szakembereinek állandó utazását takarja. Ez az M4-es megépülésével is jelentős változást hozhat, hiszen nem kell már Budapesten aludni egy-egy korai, vagy késői repülőgép érkezése miatt. Ha nagyobb távlatban nézzük, akkor azt láthatjuk: Szolnokon 2009-ben 57 ezer vendégéjszakát töltöttek el az ide érkezők, addig 2016-ra ez a szám már megközelítette a 80 ezret.

 

Továbbra is jelentős a Tisza-parti megyeszékhelyen a sportturizmus, ami előtt szintén áll bővülési lehetőség bőséggel, hiszen az eddig rendkívül népszerű vízisporttelep mellett hamarosan átadják az ország egyik legsokrétűbb sporttelepét a Véső úton. Itt az új atlétikai centrum mellett megújult sportcsarnok, új vívócsarnok, ökölvívóterem, szálláshelyek, sőt a rekreációhoz szükséges termálfürdőt is találhat majd az ide érkező sportoló. Alighanem lesz dolga bőven az edzőtáborba jelentkezőkkel a majdani üzemeltetőnek, a Sportcentrumnak.

AktuálisturizmusSzolnokTiszaliget