2024.04.19, Péntek

Öt Szolnok megyei épület biztosan megmenekül az enyészettől

szoljon.hu

2018.01.09. 12:10

Kevés az Alföldön a műemlék az ország többi területéhez viszonyítva. A népi műemlékek száma megyeszerte csak tíz-húsz.

Hirdetés

Ezért örömteli, hogy a kormány határozatban foglalt állást arról, hogy a népi építészeti emlékeket és a műemléki értéket képviselő vidéki épített örökséget megóvja és fenntartja.

 

Jász-Nagykun-Szolnok megyében öt épület biztosan megmenekül az enyészettől

– A régi házakba bele kell szeretni. Meg kell érezni a szellemiségüket – vallja Rácz Miklós régész-építészmérnök, aki saját költségén újította fel az Alföld egyik utolsó szabadkéményes házát Tiszaföldváron.

– A ház a 19. század második feléből származik, az Alföldön már csak legfeljebb három-négy létezhet belőle – mesélte még korábban Rácz Miklós, aki 1999-ben döntött úgy, hogy megvásárolja és az eredeti állapotába állítja vissza az ingatlant.

Mivel nem sikerült a házat védelembe helyezni (szerencsére a helyi védettséget elérték) és komolyabb pályázatokat sem írtak ki egy-egy ilyen ingatlan megmentésére, a szakembernek minden évben saját pénztárcáját kellett kinyitnia, hogy folytatni tudja a munkálatokat.

– Sok mindent megcsináltam a helyiek, a helyi önkormányzat közmunkásai, a barátaim, valamint egyetemisták segítségével. Együtt szépítjük folyamatosan a házat.

A munka legvége azonban odébb van: szerencsére a fiatalembert álma megvalósításában most már a kormányzat is támogatja.

A 300 millió forint keret­összegű programban elnyerhető támogatások alsó határa egyébként kétmillió forint, felső értéke pedig húszmillió forint, míg az önrész minden esetben 50 százalék.

 

A Jászságban egy-egy Jászberényből, Jászkisérről és Jászapátiról érkező pályázatot támogattak. Jászberényben egy százötven éves parasztházat újít fel az önkormányzat. Alvári Csaba főépítész elmondta, hogy szeretnék lakhatóvá tenni a műemlék épületet.

Azt később döntik el, hogy vendégházként működtetik, vagy épp egy hagyományőrző civil közösség kezelésébe adják-e a házat.

 

Jászkiséren a Tájház megdőlt tornácának helyre­állítására, illetve az épület tető­szerkezetének felújítására fordítanák az elnyert kétmillió, illetve az önkormányzat által önerőként biztosított további kétmillió forintot.

Lukácsi György polgármester elmondta, hogy a közel százesztendős épület állagmegóvása szempontjából rendkívül fontos felújításról van szó.

 

Jászapátin egy magánszemély nyújtotta be pályázatát, amelyről bővebb infor­mációt a bírák sem közölhettek az önkormányzattal.
Ennek a pályázatnak köszönhetően újulhat meg a Komlósi-féle szélmalom is Kunhegyesen.

Az idestova százhatvan esztendős épület hosszú ideje felújításra szorul. Nem elég, hogy pusztán matuzsálemi kora is indokolja az állagmegóvást, három éve komoly viharkárt is szenvedett.

– Évekkel ezelőtt már megújult a tetőszerkezet, de 2014-ben súlyos viharkárt szenvedett, melynek javítása mostanáig várat magára – mesélte Szabó András polgármester.

Elmondása szerint a tervezett felújítás összköltsége huszonegymillió forint, mely a vitorlák helyreállítását, a falazat újrafugázását és az építmény szerkezeti megerősítését tartalmazza. A pályázat biztosította összeg elengedhetetlen ahhoz, hogy egy átfogó állagmegóvás történjen.

– Szeretnénk elkerülni, hogy úgy járjunk, mint a túrkevei szélmalom, mely 2016 tavaszán összedőlt – tette hozzá a településvezető.

 

– A malomipar nagy múlttal rendelkezik Kunhegyesen: a nagykunsági városban egykor hét szélmalom állt, a gőzmalmok megjelenése után kezdték őket elbontani.

– A Komlósi-féle szélmalom – mint utolsó – fontos kulturális kincs, agrártörténeti emlék a város számára, mely turisztikai látványosság is egyben.

 

A lakosok egyre érdeklődőbbek

A tiszaföldvári szabadkéményes ház a város egyedüli helyi védett épülete, melyről egyre többen tudnak. A lakosok szerették volna közelebbről is megismerni a házat, így a tulajdonos-régész Rácz Miklós tartott néhány előadást Tiszaföldvár építészeti értékeiről és persze a szóban forgó épületről.

Sokakat lelkesített, hogy olyan dolgokra mutatott rá az építész, amelyek mellett nap mint nap elmentek, és senki sem figyelt fel eddig rájuk. Az itt élőkben egy idő után kialakult az igény, miszerint szeretnék a dédunokáknak is megőrizni a szabadkéményes házat, mely számukra a hagyományt és az értéket képviseli.

forrás: szoljon.hu

műemlékfelújításAktuálisJász-Nagykun-Szolnok megye