2024.03.19, Kedd

Szabadidő-paradicsomot alakítanak ki az egykori tüdőkórház kertjében

szolnok.hu

2018.01.11. 14:52

A város központi részén elhelyezkedő egykori tüdőkórház területének sorsa sokakat érdekel. A napokban zajlik az életveszélyessé vált épület bontása, ezt követően kezdődhet az épület helyének, illetve az azt körülvevő parknak a rehabilitációja. A Zagyva melletti terület az itt élőké lesz, számos, a szabadidő tartalmas eltöltését lehetővé tévő funkcióval. 

Hirdetés

Az épület helyén, illetve a Zagyva cukrászda felé eső területen telkeket alakítanak ki, itt családi házas övezet lesz.

A terület másik, ősfás, arborétum jellegű része továbbra is zöldterület marad, itt szabadidő park épül, megtartva az értékes növényeket. A növényfelületek rekonstrukciója során eltávolítják a beteg, balesetveszélyes fákat, ám a már meglévő fasorokból és erdősávokból kivágott fák pótlásáról gondoskodnak. A park értékes növényállományának a megtartása mellett fontos az állomány fiatalítása is. Az állomány fiatalításának tervezése során az őshonos és a klímaváltozásnak megfelelő fajokat telepítenek. A parkon belül a sík területen nagyobb gyepes felületeket alakítanak ki, mely nyílt terek megteremtik a szabadtéri társas kikapcsolódás lehetőségét.

 

A parkban az alábbi közösségi funkciók elhelyezését tervezik:

-          Játszótér és akadálypálya: a játszóteret a 2-5 és 5-14 éves korosztály számára is értékelhető bútorokkal alakítják ki. A játszótéri eszközök kiválasztásánál törekednek a természetközeli színvilág és anyagok használatára, úgy, hogy az eszközök többfunkciósak, több gyerek számára egyszerre használhatóak legyenek.

-          Multifunkciós sportpálya és streetball pálya: a multifunkciós sportpálya kispályás kézilabdához és kosárlabdához használható, emellett helyet kap két kosaras streetball oszlop is. A sportpálya kiegészítésére a 14-18 éves korosztályt is lekötő ügyességi elemeket is tartalmazó fitness – játszóteret is terveztek.

-          Fitnesspark: a fitness állomások a test minden részének megmozgatására alkalmasak. Helyes használatukról ismeretterjesztő tábla tájékoztatja a látogatókat.

-          Builder mászófal: a beton mászószikla homok ütéscsillapító felületen helyezkedik el. A mozgás és ügyesség fejlesztő eszköz nem csak gyermek, hanem felnőttek számára is használható.

-          2 db esőbeálló: az egykori kórházkert külső pihenőépületeit idéző módon kialakítva, melyben ismeretterjesztő táblákat és piknikasztalokat helyeznek el. Az esőbeállókban piknikasztalok és ismeretterjesztő táblák várják a látogatókat.

 

Az ismeretterjesztés is fontos része a projektnek. A parkbejáratnál a látogatókat a park történetéről tájékoztatják az információs táblák. A parkban elhelyezett táblák a park élővilágát szemléltetik, különös tekintettel a madárállományra és rovarokra. Egyes fapéldányok kitáblázását, fajta és életkor megjelölését is tervezik. Ezekre az egyedekre fel lehet fűzni egy természetes élőhelyet bemutató sétát is, úgy, hogy a park egyes területeit eredeti állapotában meghagyva, gyomoktól megtisztítva, az aljnövényzetet gazdagítva alakítják ki.

A Városmajor úttal párhuzamosan, a történeti parkrész kiszolgálásra egy 140,26 m2 hasznos alapterületű fogadóépületet alakítanak ki, mely kávézónak, nyilvános toalettnek, parkfenntartási célokat szolgáló eszközök raktárának és kerékpárkölcsönzőnek ad helyet.

AktuálisSzolnokSzolnoki Tüdőkorház