2024.03.29, Péntek

Szeretetközösség - fiatalok, idősek találnak egymásra Szolnokon

szolnok.hu

2018.01.22. 11:00

A Szeretetközösség projekt egyik célja, hogy javítsák a közösségi tevékenységekbe való bevonás segítségével - az idősebb korosztály életminőségét, az egymás és a generációk közötti együttműködést, az esélyegyenlőség megteremtését.

Hirdetés

Szeretetközösség. A szó ezúttal egy induló projekt nevét adta, melynek nyitó rendezvényét pénteken délután tartották a városháza dísztermében. A projekt - amely "A társadalmi kohézió erősítése az egyházak és civil szervezetek közösségfejlesztő tevékenységének bővítésével" tárgyú pályázat része - megvalósítója a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Nyugdíjasok Kulturális és Érdekvédelmi Egyesülete és a Szolnoki Evangélikus Egyházközség Konzorcium.

Csízik Renáta projektvezető és Győri Péter Benjámin evangélikus lelkész tájékoztatóját követően Csoór György, a megyei közgyűlés alelnöke, Szabó István alpolgármester és dr. Versitz Éva, a polgármesteri hivatal humán igazgatója köszöntötte a résztvevőket.

 

Megragadunk minden eszközt arra, hogy  az emberi életeket és kapcsolatokat építsük, gyógyítsuk. Eszköz lehet erre egy pályázat is – mondta Győri Péter Benjámin evangélikus lelkész.  Mint kiemelte, az itt bemutatni kívánt pályázat két egymástól függetlenül működő közösség összefogásával valósul meg. Egyfelől a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Nyugdíjasok Kulturális és Érdekvédelmi Egyesülete mint a konzorcium vezetője, másfelől a Szolnoki Evangélikus Egyházközség mint egyházi partner vesz részt benne. Olyan társadalmi színterekre van szükség, ahol találkozhatunk. Ennek érdekében – mint eszközt – hoztuk létre a Szeretetközösség-projektet. 

 

A pályázat 3 éve alatt az egyéni tanácsadástól kezdve a csoportos foglalkozásokon keresztül a rendezvényekig mindenki megtalálhatja azt a fajta fejlesztési formát, mely közel áll egyéniségéhez. Csak néhány ezek közül: önismeret, önbizalom, érdekérvényesítés, kommunikáció, konfliktus- és stresszkezelés, média és szervezési ismeretek, mintakép-program, generációs rendezvények,” Mindenki Láthatatlan Filmfesztivál”. Cél a gyakorlatorientált, a hétköznapokban is alkalmazható tudás átadása és a különböző társadalmi csoportok egymáshoz való közelítése.

Külön hangsúlyt kapnak az ifjúsági programok: Várhatóan 2018 őszére elindulhat az ifjúsági ház működése a Szolnok TV korábbi épületében. A délutánonkénti nyitva tartás alatt lesz mód tanulni, olvasni, zenélni, játszani, beszélgetni. Szerveznek majd többek között érzékenyítő tréningeket, mediációt,prevenciós foglalkozások, mozgásos fejlesztő programokat is.

AktuálisSzolnokSzeretetközösség