2024.03.28, Csütörtök

Belvízvédelmi készültség

kotivizig.hu

2018.02.11. 12:00

Az elmúlt napokban leesett csapadék miatt péntek reggel 8 órától újabb két körzetben, a kiskörei és a kunhegyesi szakaszokon rendelt el belvízvédelmi készültséget a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság.

Hirdetés

Az idén februárban eddig átlagosan 36,6 milliméter csapadék hullott a KÖTIVIZIG működési területére, ami 7,1 milliméterrel több a sokéves második (teljes) havi értéknél. Ennek következtében a csatornákban jelentősen megemelkedett a vízszint, miközben a Tisza áradása miatt a torkolati zsilipeket le kellett zárni. Ezért egyre több helyen vált szükségessé a szivattyútelepek üzemeltetése. A karcagi belvízvédelmi szakaszon kedd óta, a kisújszállási szakaszon pedig csütörtök óta pontszerű II. fokú készültség keretében zajlik a szivattyúzás, péntek reggeltől pedig pontszerű I. fokot rendelt el az igazgatóság a kiskörei és a kunhegyesi szakaszokon, így ott is elindították a nagy teljesítményű gépegységeket. 
A karcagi és a kisújszállási belvízvédelmi szakaszon összesen 13 szivattyútelep együttesen 940 ezer köbméter vizet emelt át a befogadókba. E területeken 2600 hektárt borít víz

AktuálisKötivizigKarcagKisújszállásbelvízvédelmi készültség