2024.04.20, Szombat

Elöntés 6300 hektáron

kotivizig.hu

2018.02.19. 19:55

A kiskörei belvízvédelmi szakaszon február 15-én délután megszűnt a készültség, azonban a karcagi, a kisújszállási, a kunhegyesi, a cibakházi és a mezőtúri szakaszokon továbbra is szükséges a szivattyútelepek működtetése a Közép-Tisza vidékén.

Hirdetés

Február eddig eltelt napjaiban (15-éig) átlagosan 50,6 milliméter csapadék hullott a KÖTIVIZIG működési területére, ami majdnem kétszerese a sokévi második (teljes) havi értéknek. A legtöbb égi áldást Kisújszálláson mértük, 71,3 millimétert.
A Tisza apadása miatt a torkolati zsilipek nyitásával lehetővé vált a gravitációs vízelvezetés a kiskörei belvízvédelmi szakaszon, így ott az igazgatóság megszüntette a készültséget. Változatlanul II. fokú a készültség a karcagi és a kisújszállási védelmi szakaszokon, míg a cibakházi, a mezőtúri és a kunhegyesi szakaszokon I. fok keretében folyik a belvízmentesítés.
A február 16-i, reggeli adatok szerint az elmúlt 24 órában a készültségben lévő belvízvédelmi szakaszokon összesen 29 szivattyútelep együttesen 1,33 millió köbméter vizet emelt át a befogadókba. A vízzel borított területek nagysága 6300 hektár, ami túlnyomórészt Karcag, Kisújszállás és Kunhegyes határában található.
 

AktuálisbelvízkészültségElöntésbelvízvédelmi szakaszzsilip