2024.04.20, Szombat

Négyéves csúcson a cégalapítási láz

vg.hu, Opten Kft.

2018.03.13. 14:43

Az Opten kimutatása szerint februárban a legalacsonyabb cégfluktuációt Somogy, Komárom-Esztergom és Csongrád megye, a legmagasabbat Budapest, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megye produkálta.

Hirdetés

Négyéves csúcsra szökött fel februárban az építőiparban a cégalapítási láz, mi­után a múlt hónapban 472 új vállalkozást jegyeztek be. Mindeközben nem tudni, hány működő cég van az ágazatban, csak azt, hogy egyre kevesebb.

Folytatódik a tavalyi lendület, rendre újabb cégeket jegyeznek be építőipari profillal. A korábbi évek szintén kimagasló időarányos értékeit felülmúló februári (csaknem félezer) új vállalkozás a konjunktúrára épül. A magas cégalapítási számok mellett azonban továbbra is magas a megszűnő vállalkozások száma. Januárban 354, februárban 329 cég szűnt meg a szektorban – tudta meg a Világgazdaság az Opten céginformációs igazgatójától, Pertics Richárdtól.

 

Februárban csak hatvanöt felszámolási eljárás indult, a megszűnések java része kényszertörlés eredménye, másrészt arra utal, hogy a hitelezők már nemigen próbálják partnereik felszámoltatásán keresztül behajtani követeléseiket. Az építőipari cégfluktuációs érték 18,7 százalékon áll, ami jelentős volumenű, de az ágazat tisztulni látszik, s a lánctartozások is csökkennek. Az Opten szakértője szerint a követelések behajtására is jobbak az esélyek, mint korábban.

Ám nem tudni pontosan, hány cég működik az ágazatban: a kamaránál 77 ezer építési vállalkozásnak van regisztrációs száma, a NAV 82 ezer céget tart számon, míg a KSH 92 ezret – mutatott rá a nyilvántartások ellentmondásosságára Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke. Kifejtette:

az építőipari megrendelések, azaz a projektek szaporodásával még nagyobb mozgást generálnak a folyamatosan alakuló, majd megszűnő társaságok.

Összességében tisztul a piac, elkezdődött egyfajta átrendeződés. Sok rendszerváltáskor kényszerből létrejött kisvállalkozás válik inaktívvá, miután megszüntetésük költséges és hosszadalmas – mondta az ÉVOSZ elnöke. A szakszövetség adatai szerint az építőiparban tíz főnél többet négyezer, húsznál többet pedig alig 1800 cég foglalkoztat a 77-92 ezerből. Az Opten adatbázisa – amely köztes számú, 85 ezres állományt jelez – a szektorban működő közel 50 ezer építőipari cég és 35 ezer egyéni vállalkozás közül mindössze 5100-nál (6 százalék) jelez 100 millió forintot meghaladó árbevételt. Az 1 milliárdos éves árbevételt pedig csupán 410 társaság éri el.

 

A bevallási szezon még csak most kezdődik, a kimagaslóan jó eredmények miatt a tavalyi évet tükröző számok a korábbiakhoz képest javuló árbevételi eloszlást mutatnak majd a várakozások szerint.

A szektor továbbra sem mentes a problémáktól, februárban 778 építőipari cég ellen indult végrehajtás, a fizetési nehézségek még mindig az ágazat jelentős részét érintik – hangsúlyozza Pertics Richárd. A likviditási problémák mellett legnagyobb gond a szakemberhiány, amellyel az elaprózódottság mellett szintén meg kell küzdenie az építőiparnak a teljesítmény növeléséhez – tette hozzá. 

forrás: vg.hu

AktuáliscégalapításJász-Nagykun-Szolnok megye