2024.04.19, Péntek

Ötvennyolc versenyző húzta az ergométert Szolnokon

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

2018.03.05. 15:00

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tizedik Országos Katasztrófavédelmi Ergométeres Bajnokságának ismét Jász-Nagykun-Szolnok megye székhelye adott otthont.

Hirdetés

Március 3-án rendezték meg Szolnokon a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság jubileumi, immáron tizedik Országos Katasztrófavédelmi Ergométeres Bajnokságát, amelyen ötvennyolc sportoló mérette meg magát. A versenyt dr. Rimóczi János tűzoltó alezredes, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság humánszolgálatának vezetője nyitotta meg, aki beszédében minden indulónak barátságos küzdelmet kívánt. „A barátságos annyit jelent, mint megismerni egymást, érdeklődni, közelebb kerülni a kollégákhoz, kötetlen kapcsolatokat keresni és kialakítani, hiszen egy-egy ilyen verseny ennek is teret ad. Az emellett kibontakozó küzdelem pedig azt igazolja, hogy a katasztrófavédelem állományának sohasem elég a kihívásokból, mindig kell egy-egy új cél, egy-egy új akadály, amit le kell győzni, meg kell hódítani" - mondta megnyitójában az szolgálatvezető.
 


A szolnoki tűzoltó-parancsnokság tornacsarnokában ezt követően valóban barátságos küzdelem bontakozott ki, a versenyzők egymást túlharsogva buzdították társaikat, a levegőben technikai és taktikai utasítások röpködtek, mígnem végül minden „evezős” célba ért.
 
Az ergométer eszközigényes sport, amely a versenyző minden porcikáját átmozgatja. Dolgozik a láb, a kar, a váll, a hát, s dolgozik a fej is, hiszen könnyedén pórul járhat az, aki a kezdő métereket túl nagy erőfeszítéssel indítja, hiszen a végére nem sok levegője marad. A szombati versenyen azonban sokan visszajáró nevezőként jelentek meg, így nem volt számukra ismeretlen, hogy mire is vállalkoztak. De akadtak olyanok is, akik most először mérették meg magukat ebben a sportágban. A javarészt férfiakból álló mezőnyben három hölgy induló is volt, akik kitartóan küzdöttek egymással a helyezésekért. A versenyzők egyéni és négy fős csapatversenyben mérhették össze erejüket, korcsoportonkénti megosztásban. Egyéniben ezer méter, csapatban négyezer méter volt a táv. A csapatverseny végén félelmetes küzdelem alakult ki, a siker métereken és másodperceken, olykor csupán századmásodperceken múlott.
 
Az eredményhirdetés előtt Szabó Lajos tűzoltó őrnagy, a rendezvény koordinátora köszönte meg az indulók lelkesedését és a részvételét, valamint a felajánlásokat és a segítségeket, majd dr. Rimóczi János tűzoltó alezredes adta át a díjakat és okleveleket a helyezetteknek.
 
A legeredményesebb a szlovák csapat lett, őket a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság férfi csapata követte, míg harmadik helyezett a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság csapata lett. A női indulók csak egyéni versenyszámban mérték össze tudásukat, amelyben harmadik helyezett Siska Odett, második pedig Rácz Andrea lett. A leggyorsabban, így a legelőkelőbb helyen Istványi Nóra „evezett” a célba. A huszonkilenc év alatti férfiak kategóriájában Túri Ferenc léphetett a képzeletbeli dobogó harmadik fokára, Badar Ádám lett a második, míg az első helyért járó díjat Szomolányi Máté vihette el. A harminc és harminckilenc év közötti férfiak mezőnyében a harmadik helyen Handzsuj Mihály, míg a második helyen Csillag Attila, az első helyen pedig Németh Károly végzett. A negyven év felettiek között Papp János ért el harmadik helyezést, akit Tóth Gábor előzött meg, második helyen érkezve be a célba. Leggyorsabban Tóth Tibor húzta az „evezőket”, ő 2 perc 57 másodperces időeredményével nem csak a korosztályában lett az első, hanem az abszolút értékelésben is a legjobb idővel teljesítette a távot.

AktuálisSzolnokJász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi IgazgatóságErgométeres bajnokság