2024.03.29, Péntek
Szkok Iván kiállítása után kezdődik a Művésztelep felújítása
Szolnok facebook

Szkok Iván kiállítása után kezdődik a Művésztelep felújítása

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal

2018.03.20. 15:34

A Művésztelep - immár hagyományosan - évente tizenkét kiállítást szervez hazai és külföldi neves művészeknek a Kert Galériában. Szkok Iván hétvégén megnyitott kiállítása ezen a helyen egyben az utolsó tárlat is, hiszen április 15-én, a Modern Város Program megvalósításának részeként, kezdetét veszi a kolónia felújítása, fejlesztése.

Hirdetés

A megnyitón Dr. Kállai Mária köszöntötte a művészt és a vendégeket, majd arról beszélt, hogy bár ezen a helyen ez az utolsó kiállítás, s a művésztelep életében egy korszak véget ér, ez a vég egyben valami újnak a kezdetét is jelenti. „A művésztelep sok mindent jelent a város, az ország, sőt a nemzetközi művészvilág számára is: sokrétű alkotótevékenységet, kiállításokat, barátságot, városok közötti kapcsolatot. Ha az átmeneti időre, erre a szükséges változásra, nem kényszerként, hanem lehetőségként tekintünk, hiszem, hogy értékes, új alkotásokkal leszünk gazdagabbak ez alatt az egy év alatt is. Egy megszépült, az országos rendezvényekhez méltó környezetbe térhet vissza mindenki” - tette hozzá a kormánymegbízott.

Szalay Ferenc polgármester a város további támogatásáról biztosította a telep alkotóit, majd a hely történelmi jelentősége mellett a Művésztelep jövőjéről beszélt, s egy képzeletbeli sétára hívta a jelenlévőket, akik az elkövetkező években megépülő várfalat, bástyát és az új látogatóközpontot láthatták lelki szemeik előtt. A polgármester kifejezte abbéli reményét is, hogy hamarosan a vártemplom felújítása is elkezdődhet, s akkor a középkori városmag a művészteleppel együtt minden szolnoki büszkesége lesz.

Szkok Iván festőművész-szobrász neve sokak számára összeforrott az Országos Tárlatokért vállalt küzdelemmel, egy sajátos képzőművészeti technikával, a festménydomborművel és nem utolsó sorban a Görgey Artúrról készített szobrokkal. Különböző alkotói korszakainak jelentős alkotásaiból rendeztek tárlatot a művésztelepi Kert Galériában. A művész, akit egyébként Balázs Péter méltatott levélben, az emberi tekintetet, s azon keresztül egy-egy ember lényegét ragadta meg, s vitte vászonra vagy álmodta szoborba. Mint mondta, nem a lámpák fénye világítja meg a képeket, hanem a rájuk pillantók tekintete.

 

AktuálisSzolnokMűvésztelepSzkok Iván