2024.03.28, Csütörtök

Törékeny remekművek

honvedelem.hu / Galambos Sándor

2018.03.12. 16:00

Osztrák, szerb és magyar makettezők mutatták be kicsinyített műremekeiket Szolnokon. A XXVIII. Országos Makett Kiállítást és Versenyt az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis, a Szolnoki Makettezők Baráti Köre, a martfűi Turul Makett Klub és a kecskeméti Puma Makett Klub szervezte.

Hirdetés

A hazai makettezés egyik legszigorúbb szakmai megmérettetésének számító, ugyanakkor az egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező versenyét tartották március első hétvégéjén az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis művelődési otthonában. Kétszázötvenhat versenymunkát és kiállításra készített remekművet csodálhattak meg a kicsinyített világ szerelmesei a kétnapos fesztiválon.

A legjobbak a profik mezőnyében indulhattak, közülük mesterlevéllel tüntették ki azoknak a maketteknek a készítőit, amelyek a maximálisan adható 100 pontból legalább 90-et elértek. Akik pedig még csak mostanában kezdték összeillesztgetni kis alkotásaikat, az amatőrök közt mutathatták be tudásukat. A fenti két kategóriában és négy korcsoportban meghirdetett versenyre benevezett remekművek értékelését végző szakmai zsűri elnöke Somogyi Balázs László, a Bolyai Makett Klub tagja volt. 

Szolnokon egyébként az értékelés sajátossága, hogy nem a makettek közt állítanak fel rangsort, hanem a pályaműveket egy etalonként megjelölt alkotáshoz viszonyítják. Így egy-egy kategóriában akár több makett is kaphat díjat. Előfordult például olyan év, amikor hat aranyérmet is kiosztott a zsűri. Az idei verseny újdonsága volt, hogy a kiállításra beküldött alkotásokat is minősítették. 

 

A benevezett összes makett közül idén a legszebbnek járó „Best of Show” díjat Szabó Tibor Mercedes-Benz 540K Cabriolet kicsinyített másának ítélte a zsűri. A Szolnoki Makettezők Baráti Köre különdíját Kis Csaba Gripenje érdemelte ki, a kecskeméti klub által felajánlott Puma Kupát Keresztes Béla BF108 Taifunja kapta, a budapesti székhelyű Repülés Baráti Köre vándorkupáját pedig Nagy János László vihette haza Dornier Do-215B-2 makettjáért. Lengyel Dávid két szekcióban (harcjármű és polgári jármű) is megfelelt a legmagasabb elvárásoknak. Ugyancsak mesterlevéllel jutalmazta a zsűri Büte Miklós (SCI-FI), Török András (hajó), Hegyesi Zsolt (polgári jármű) és Szabó József (figura) munkáit.

Ez a hétvége azonban nemcsak az apróbb-nagyobb műremekekről szólt. A verseny alatti börzén ugyanis a HM Zrínyi Nonprofit Kft. standjánál a honvédelmi témájú kiadványok iránt érdeklődők találhattak maguknak olvasnivalót, a hagyományőrzők pedig rögtönzött egyenruha- és technikai bemutatókkal várták a látogatókat.

Magó Károly zászlós, a rendezvény főszervezője elmondta: a szolnoki katonai makettversenyek története az 1970-es évek elejéig nyúlik vissza, amikor Burai András nyugállományú őrnagy kezdeményezésére beindult a makettezés az egykori Kilián György Repülőműszaki Főiskola szakszerelő-kiképző zászlóaljánál. Az első olyan versenyt, amelyen már nemcsak a katonák, hanem a civilek is indulhattak, 1990-ben tartották. A helyszínt kezdetben a város kulturális intézményei biztosították, 2000 óta viszont az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison tartják a rendezvényt.

forrás: honvedelem.hu

Galéria

AktuálisSzolnokMH 86. Szolnok Helikopter BázisOrszágos Makett Kiállítás és Verseny