2024.04.19, Péntek
Veszélyes a jégre menni!

Veszélyes a jégre menni!

police.hu

2018.03.06. 14:22

A balesetek és tragédiák megelőzése érdekében fogadják meg a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsait.

Hirdetés

Jász-Nagykun-Szolnok megyében sok folyó és kisebb-nagyobb tó található, melyek felülete – az elmúlt napok télies időjárása miatt – elkezdett befagyni. Óvva intenek ugyanakkor mindenkit, hogy felelőtlenül a szabadvizek jegére lépjen! A könnyelmű döntés könnyen tragédiához vezethet!  Jeges vízbe esve 1-2 perc alatt megkezdődik a kihűlés és 10 percen belül eszméletvesztés következik be.

Fontos szabály, hogy csak ott szabad a jégre lépni, ahol az nem tiltott, de ott is csak akkor, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog. Biztonságosan 12 centiméter vastagságú jég az, amely sportolásra is alkalmas lehet.

A hatályos jogi szabályozás értelmében szabad vizek jegén tartózkodni csak azokon a helyeken szabad, amelyek nem esnek tiltó rendelkezés alá.

Alaprendelkezésként TILOS a szabadvizek jegén tartózkodni

  • éjszaka és korlátozott látási viszonyok között,
  • járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével,
  • kikötők és veszteglőhelyek területén,
  • folyókon és azok mellékágain.

Mielőtt csúszkálni, korcsolyázni indulnának érdemes tájékozódni a balesetek megelőzése és a biztonságos sportolás érdekében!

Megelőzési tanácsokat és bővebb tájékoztatást itt találnak.

AktuálisJász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányságjég