2024.04.19, Péntek

Wysocki tábornok és a lengyel légió hőseinek emlékére

kormanyhivatal.hu

2018.03.06. 12:33

Ismét lengyel, cseh és osztrák hagyományőrzők vendégeskedtek Szolnokon, ahol idén 22. alkalommal idézték fel az 1849. március 5-i szolnoki csatát.

Hirdetés

 

A hadijátékot megelőzően megkoszorúzták Józef Wysocki tábornok és a lengyel légió hőseinek emlékére állított táblát a Lengyel légió utcában. A koszorúzási ünnepségen a kormányhivatalt dr. Berkó Attila főigazgató és dr. Bozó Andrea, a járási hivatal vezetője képviselte.

1848-49-ben mintegy négyezer lengyel harcolt a magyar nép szabadságáért, a katonai vezetők közül - az eseményekre gyakorolt hatásuk miatt is - három bátor és a magyarok ügye iránt elkötelezett tábornok emelkedik ki: Bem, Dembinski és Wysocki. Bár több jelentkező is volt, Kossuth végül Józef Wysockit bízta meg a légió felállításával. Wysocki katonáival 1849. február elején csatlakozott Damjanich csapataihoz. A lengyel légió zászlóalja és a dzsidásszázad jelentős szerepet játszott az 1849. március 5-i szolnoki diadal kivívásában. Wysockit az ütközetben tanúsított bátorságáért ezredessé léptették elő, és hadosztályparancsnokká nevezték ki, egyúttal megkapta a Magyar Katonai Érdemrend III. osztályát. Részt vett a tavaszi hadjárat ütközeteiben. 1849 májusában megkapta a vezérőrnagyi rangot és ő lehetett az összevont lengyel légió főparancsnoka.

Az áldozatkész, s a katonák közül hidegvérével és bátorságával kitűnő Józef Wysocki tábornokra és a lengyel légió hőseire emlékeztek a Lengyel légió utcában található emléktáblánál. A megemlékezésen dr. Berkó Attila főigazgató és dr. Bozó Andrea, a járási hivatal vezetője koszorúzott.

 

AktuálisSzolnoki csataJász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal