2024.04.20, Szombat

Az ejtőernyőzést népszerűsítették Szolnokon

honvedelem.hu / Galambos Sándor

2018.04.18. 13:23

Ötödik alkalommal rendezett országos ejtőernyős honvédelmi öttusaversenyt az Ejtőernyősök Szolnoki Szervezete és a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Egyesülete. A legeredményesebb középiskolás csapat részt vehet április 19-én és 20-án az országos haditornaverseny budapesti döntőjén.

Hirdetés

Szolnok, Debrecen, Tata, Gödöllő, Baj, Derecske, Hajdúsámson és Nagyszénás diákjai mérték össze felkészültségüket és küzdöttek a helyezésekért az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison. A kétnapos, az ejtőernyőzést és a katonai pályát népszerűsítő verseny lebonyolítását a házigazda bázis dolgozói, az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár katonái mellett a Tatai Tömegsport és Tájfutó Egyesület tagjai segítették.

A legjobbaknak járó vándorserlegeket három ejtőernyős legenda, vitéz Sáray Bertalan rehabilitált ejtőernyős (hegyivadász) ezredes, vitéz Kiss Zoltán posztumusz alezredes és Hüse Károly posztumusz őrnagy családjai ajánlották fel.

A verseny résztvevői az elődök előtt tisztelegve, megkoszorúzták az ejtőernyősök emlékfalát. Az idei bajnokság ugyanis a katonai ejtőernyőzés százéves történetéhez is kötődött: első magyarként Boksay Antal főhadnagy a dél-tiroli perginei repülőtéren, 1918. március 23-án, egy UZI típusú repülőgépből 2000 méteres magasságból hajtott végre ugrást. Ugyanakkor másik két évfordulóról is megemlékeztek a diákok: Bertalan Árpád százados 80 évvel ezelőtt alakította meg Szombathelyen az önkéntesekből álló kísérleti ejtőernyőskeretét, Kiss Zoltán százados pedig hetven esztendeje, szinte a semmiből szervezte újjá a honvédség – századszintről egy év alatt zászlóaljjá bővített - ejtőernyős-alakulatát.

Miután a diákok a beérkezésük napján a laktanyában elfoglalták a szállásaikat, a verseny első feladataként egy, a katonai ejtőernyőzés történetéből és ejtőernyős anyagismeretből összeállított tesztlapot töltöttek ki. Másnap reggel az alakuló téren felsorakozott csapatok tagjainak dr. Bali Tamás ezredes, a házigazda helikopterbázis parancsnokhelyettese kívánt sportszerű és balesetmentes versengést. A megnyitót követően pedig a résztvevők megtekintették az augusztusi, Szolnokon megrendezésre kerülő Katonai Ejtőernyős Világbajnokságra készülő ejtőernyős-válogatott bemutatóját.

 

A diákok három korosztályban versenyeztek. A csapatok kézigránát-célbadobásban, lövészetben, tájékozódási futásban és úszásban mérték össze felkészültségüket és ügyességüket. A középiskolások összetett versenyét és a Hüse Károly családja által felajánlott vándorserleget a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium növendékei nyerték, akik így az országos haditornaverseny budapesti döntőjébe jutott, a megyéket és a főváros képviselő győztes csapatokkal is megmérkőzhetnek. Második helyen a derecskei I. Rákóczi György Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium, a harmadikon a Gödöllői Református Líceum Gimnázium csapata végzett.

Az 5-6. osztályosok küzdelmében a baji Szent István Német Nemzetiségi Általános Iskola csapata vihette haza a vitéz Kiss Zoltán-vándorserleget. Második a hajdúsámsoni II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola, harmadik pedig a Nagyszénási Czabán Samu Általános Iskola gárdája lett. A 7-8. osztályosok versenyét és a Sáray Bertalan-kupát a Baji Szent István Német Nemzetiségi Általános Iskola csapata nyerte, maga mögé utasítva a Nagyszénási Czabán Samu Általános Iskola és a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola gárdáját.

 

Egyéniben a középiskolások mezőnyében Szabó Valentin (Kratochvil) végzett az élen, a második Zsiday Péter (Derecske), a harmadik pedig Bús Bertalan Patrik (Gödöllő) lett. Az 5. és 6. osztályosok közül Vörös Vendel volt a legeredményesebb, őt Koblencz Kristóf és Kiss Benedek követték - mindhárman a baji iskola tanulói. A 7. és 8. osztályosok bajnokságában az első két helyen ugyancsak baji diákok, Mayer Martin és Kocsi Gábor végeztek, a bronzérmet pedig Váradi Patrik (Nagyszénás) vihette haza.

A bajnokság főszervezője, Szabovik Zoltán István ny. alezredes, az Ejtőernyősök Szolnoki Szervezetének elnöke elmondta: a versennyel szeretnének hozzájárulni a katonai pálya, a szerződéses, az önkéntes műveleti és a területvédelmi tartalékos szolgálat népszerűsítéséhez, felkelteni a diákok érdeklődését az ejtőernyőzés iránt. Reményeik szerint jövőre még több iskola küldi majd el a csapatát Szolnokra; az pedig, hogy a gyerekek érdeklődését mennyire sikerült felkelteniük a haza fegyveres szolgálata iránt, úgy öt-hat év múlva fog kiderülni.

A verseny zárásaként dr. Boldizsár Gábor ezredes, a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége és az Európai Ejtőernyős Szövetség elnöke, Réz Levente alezredes, a helikopterbázis megbízott törzsfőnöke és Cseklán István alezredes, az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár megbízott törzsfőnökhelyettese gratuláltak a résztvevőknek, felkészítő tanáraik munkáját pedig ajándékkönyvekkel köszönték meg. Az édesapjuk nevét viselő vándorserleget vitéz Sáray Bertalan ezredes lányai adták át a korosztály győztes csapata tagjainak.

A bajnokság fővédnöke dr. Simicskó István honvédelmi miniszter volt. A védnöki tiszteket Hazuga Károly ny. altábornagy, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége elnöke, dr. habil. Boda József nyugállományú nb. vezérőrnagy, a Magyar Ejtőernyős Szövetség elnöke, dr. Isaszegi János ny. vezérőrnagy, a Zrínyi Kiadó vezetője, dr. Koller József dandártábornok, az MH 86. Helikopter Bázis parancsnoka, Sándor Tamás dandártábornok, az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár parancsnoka és Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere vállalták.

Galéria

AktuálisSzolnokMH 86. Szolnok Helikopter Bázisejtőernyő